Newsletter - Plenární zasedání EP 11. až 14. března 2013

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 11. - 14. března 2013 projednal následující témata:


Zahájení zasedání: mezinárodní den žen, zabití rukojmí v Nigérii
Boj za rovnost žen a mužů nesmí polevit a k boji proti mrzačení ženských pohlavních orgánů musí být vytvořeny nové nástroje v rámci EU i mimo ní, vyzval předseda EP Schulz ve svém úvodním projevu. Odsoudil také islamistickou teroristickou organizaci Ansaru za zabití sedmi rukojmích v Nigérii.


Dvoustátní řešení je jediné možné, ujistil izraelský prezident poslance
"Mírový proces s Palestinci má jasný začátek a řešení: dva státy pro dva národy," řekl Šimon Peres, prezident Státu Izrael, v úterý poslancům. "Míru lze dosáhnout v poměrně krátké době," uvedl a poukázal v tomto ohledu na evropskou integraci, kterou nazval zázrakem.


Rychlé odškodnění pro zklamané zákazníky: nová unijní pravidla
Evropští zákazníci budou moci k řešení sporů s obchodníky o zboží či služby využít rychlé, levné a nestranné mediace. Dvojici nových předpisů, jejichž cílem je umožnit zákazníkům vyhnout se zdlouhavým a nákladným soudním sporům, zejména online a přeshraničních případů, schválil dnes Evropský parlament.


Zelená "dvoubalíku" hospodářské správy
Další dávka pravidel hospodářské správy se více soustředí na podporu růstu a zaměstnanosti a nové pravomoci Komise v posuzování rozpočtů zemí eurozóny budou předmětem silnější demokratické kontroly. Parlament v úterý schválil tzv."dvoubalík" (two-pack), který rovněž přináší jasná pravidla pro země usilující o finanční pomoc EU.


EP stanovil svůj mandát k jednání o dlouhodobém rozpočtu EU
Parlament ve středečním usnesení stanovil svůj mandát pro jednání s členskými státy o rozpočtu EU pro léta 2014-2020. Poslanci odmítli závěry Evropské rady z 8. února v jejich stávající podobě. Poslanci chtějí v rámci rozpočtu více flexibility a efektivity.


EP po volbách 2014: žádný členský stát nepřijde o více než jednoho poslance
Dvanáct členských států ztratí v příštích volbách do Evropského parlamentu po jednom křesle a žádný stát nezíská nové křesla, dle ve středu schváleného usnesení. Parlament musí mít dle Lisabonské smlouvy maximálně 751 členů, zároveň je třeba uvolnit křesla pro nové poslance z Chorvatska. Návrh nyní míří k hlavám států a vlád v Evropské radě, která musí rozhodnout jednomyslně.


Rozpočet 2014: je třeba prolomit začarovaný kruh nezaplacených účtů
Nezaplacené účty z roku 2012 a 2013 by neměly špinit rozpočet na příští rok nelegálním dluhem, uvedl Parlament ve středu přijatém usnesení. Poslanci trvají na tom, že legitimní faktury z minulého a tohoto roku musí být vyřešeny co nejdříve, aby mohl rok 2014, první rok nového rozpočtového rámce, začít s čistým štítem.


Nová zemědělská politika EU: zelenější, spravedlivější a účinnější
Aby zajistila stabilní dodávky vysoce kvalitních potravin a zároveň posílila ochranu životního prostředí, musí být opatření "ozelenění" v nové zemědělské politice EU povinná ale flexibilní. Reforma musí také zemědělcům pomoci vyrovnat se s problémy na trhu. Uvádí se tak ve středu schválené pozici Parlamentu k jednání s členskými státy. Tato reforma společné zemědělské politiky je první, o které Parlament plně spolurozhoduje s členskými státy EU.


Rozprava před summitem: úspory vs. růst, znepokojení ohledně Maďarska
Přílišné úspory dusí růst, EU se přitom z krize nedostane pouze pomocí výdajů, připustili poslanci ve středeční rozpravě ke snahám o oživení hospodářství EU před jarní Evropskou radou, která začíná ve čtvrtek. Několik politických skupin také kritizovalo změny v maďarské ústavě a vyzvalo Radu, aby je přidala na pořad jednání.


Parlament zablokoval unijní definici absintu
Parlament ve středu vetoval návrh na unijní definici absintu. Dle většiny poslanců by výrobci tradičních variant absintu museli v důsledku nové definice přestat používat označení "absint" nebo změnit své receptury.


Poslanci vyzývají k omezení látek způsobujících hormonální poruchy
EU by měla omezit expozici vůči podezřelým "endokrinním disruptorům", které jsou spojovány s nárůstem případů zhoršení kvality spermií, časným nástupem puberty, některými druhy rakoviny a dalšími poruchami. Stávající pravidla by měla být aktualizována či nahrazena novými, přičemž legislativní návrh by měl být představen do června 2015, uvádí se ve čtvrtek schváleném usnesení.


Zátěžové jaderné testy: EP chce úplné provedení bezpečnostních opatření
Veškerá doporučení na zvýšení bezpečnosti po zátěžových testech jaderných elektráren v EU musí být bezodkladně naplněna, uvádí se ve čtvrtek schváleném usnesení. Poslanci také trvají na tom, aby náklady na zavedení bezpečnostních opatření, jakož i náklady spojené s případnými nehodami, nesli v plné výši provozovatelé jaderných elektráren.


Boj proti ovlivňování výsledků zápasů a nelegálnímu sázení
Členské státy EU by měly posílit své společné úsilí v boji proti korupci ve sportu, uvádí se ve čtvrtek schváleném usnesení. Poslanci mimo jiné navrhují společné celounijní sankce při ovlivňování výsledků zápasů.

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR

Datum: 15.3.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]