Přehled hlavních témat plenárního zasedání ve Štrasburku, 14. - 17. dubna 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. dubna 2014 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: ne dělení Ukrajiny, minuta ticha za oběti rwandské genocidy

Evropský parlament neuznává nelegální okupaci Krymu Ruskem a vyzývá jej v souladu s mezinárodním právem a principy ke stažení jeho jednotek z ukrajinské hranice, uvedl v úvodu posledního plenárního zasedání stávajícího volebního období předseda EP Martin Schulz. Vyzval také k minutě ticha k uctění 20. výročí genocidy 800.000 lidí ve Rwandě.

Více informací zde

Parlament sejmul břemeno záchrany bank z ramen daňových poplatníků

Parlament v úterý schválil trojici opatření, která přenesou rizika úpadku bank z ramen daňových poplatníků na banky samotné. Dvě opatření se týkají restrukturalizace a ukončení činnosti problémových bank, třetí zajišťuje, že za vklady do 100.000 EUR budou ručit banky a nikoli daňoví poplatníci. Tato opatření doplňují již existující jednotný mechanismus bankovního dohledu a posouvají EU o kus blíže k bankovní unii.

Více informací zde

Základní bankovní účet pro všechny

Všechny osoby s legálním pobytem v EU budou mít na základě legislativy, kterou v úterý schválil Evropský parlament, právo otevřít si základní platební účet. Toto právo by nemělo být nikomu odmítnuto na základě národnosti či místa trvalého bydliště. Podle nových pravidel by měly být poplatky a pravidla pro tyto účty jasně uváděny a snadno porovnatelné. Zákazníci by také měli být s to jednoduše přejít na jiný základní účet nabízející lepší podmínky.

Více informací zde

Posílení bezpečnosti výrobků: poslanci požadují povinné označování "vyrobeno v"

Označení "made in" (vyrobeno v) by mělo být povinné pro všechny výrobky prodávané na jednotném trhu, s výjimkou potravin. Parlament tak uvedl v úterním hlasování k návrhům na posílení požadavků pro bezpečnost výrobků a pravidel dozoru nad trhem, jejichž cílem je posílit ochranu spotřebitelů v EU. Poslanci také žádají přísnější sankce pro firmy, které prodávají nevyhovující či potenciálně nebezpečné zboží.

Více informací zde

Lepší vymahatelnost práv vysílaných pracovníků

Práva pracovníků, kteří jsou dočasně vysíláni do zahraničí, budou díky novým pravidlům, která ve středu schválil Parlament, lépe chráněna. Díky parlamentním vyjednavačům bude snadnější odlišit skutečná vysílání pracovníků od pokusů vyhnout se zákonným povinnostem a členské státy získají flexibilitu pro provádění inspekcí. Na základě pravidel, která byla neformálně dohodnuta s Radou, budou hlavní dodavatelé a jejich subdodavatelé společně a nerozdílně odpovědni za nedodržování pracovního práva.

Více informací zde

Poslanci si došlapují na nehospodárné využívání plastových nákupních tašek

Členské státy EU by měly do roku 2019 omezit o 80 % spotřebu nejpoužívanějších a nejvíce znečišťujících plastových tašek. Uvádí se tak v návrzích, které ve středu podpořil Parlament. Poslanci doporučili, aby členské státy k jejich omezení využili daně, poplatky, omezení pro uvádění na trh či zákazy. Plastové nákupní tašky výrazně znečišťují životní prostředí, zejména vodní útvary a vodní ekosystémy.

Více informací zde

Celounijní opatření na zabránění šíření invazivních nepůvodních druhů

Parlament ve středu schválil opatření, která by měla zabránit šíření invazivních nepůvodních druhů rostlin, zvířat a hmyzu do EU, či zabránit těm, které do EU proniknou, v působení ekologických a ekonomických škod. Nová legislativa zakazuje druhy, které jsou pro Unii významné, a povede k lepší koordinaci mezi členskými státy při řešení této hrozby.

Více informací zde

Unijní pomoc zemím postižených katastrofami: rychleji a méně byrokracie

Unijní pomoc členským a kandidátským zemím by měla být díky změnám v pravidlech Fondu solidarity EU (FSEU), které Parlament schválil ve středu, poskytována rychleji a efektivněji. Nová pravidla, která již byla neformálně dohodnuta s ministry členských států, zahrnují prodloužení lhůty pro podání žádosti o podporu po přírodní katastrofě z 10 na 12 týdnů, vyplacení 10 % podpory předem a zjednodušení kritérií pro schválení podpory pro menší, “regionální” katastrofy.

Více informací zde

Ukrajina: europoslanci vyzývají k sankcím EU vůči ruským energetickým společnostem

EU musí posílit sankce vůči vybraným ruským představitelům a být připravena přijmout hospodářské sankce vůči Rusku, ke kterým je nutno ihned přistoupit, uvedli ve čtvrtek poslanci Evropského parlamentu. Na pozadí násilí cílícímu na destabilizaci východu a jihu Ukrajiny také vyzvali k přijetí opatření proti ruským firmám a jejich pobočkám, zejména v energetickém odvětví, a proti ruským aktivům v EU.

Více informací zde

 

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu

 

Datum: 18.4.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]