Newsletter: Hlavní události zářijového plenárního zasedání

Uplynulé plenárce dominovala debata o stavu Evropské unie s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem. Parlament také poctil svou návštěvou dalajlama, který se setkal s předsedou Schulzem a diskutoval se členy zahraničního výboru. Jedním z usnesení tohoto týdne se poslanci například postavili za rozhodnutí Komise, aby firma Apple doplatila Irsku 13 miliard eur na daních.


Populismus, nezaměstnanost a sociální nespravedlnost patří mezi hlavní problémy, se kterými se Evropská unie musí vypořádat, prohlásil ve svém bilančním projevu o stavu Unie (SOTEU) Jean-Claude Juncker. Lídři politických skupin se během následující rozpravy vyjadřovali hlavně k migraci a uprchlické krizi, brexitu a boji proti terorismu. Reakce poslanců na plány předsedy Komise a jejich vlastní vize budoucí EU najdete v reportáži Storify.

Den před debatou SOTEU jsme na parlamentním Facebooku dělali naživo rozhovor s předsedou Parlamentu Martinem Schulzem. Při té příležitosti prohlásil, že EU by se měla hlavně zaměřit na spravedlivé zdanění nadnárodních firem a na boj proti nezaměstnanosti mladých Evropanů.

Kontroverzní reformy polského ústavního soudu byly předmětem debaty úterního odpoledne a následující den poslanci přijali usnesení, ve kterém apelují na polskou vládu, aby do tří měsíců vyřešila ústavní krizi a našla kompromis v souladu s doporučeními Evropské komise.


Tibetský duchovní vůdce dalajlama zavítal do Parlamentu ve čtvrtek. Setkal se s předsedou Schulzem a s poslanci zahraničního výboru. Ve svém poselství vyjádřil obdiv k duchovnímu základu Evropské unie, protože směřuje k tomu, aby nacházela společný prospěch pro všechny.

Evropská komise nedávno rozhodla, že firma Apple by měla Irsku doplatit až 13 miliard eur na daních. Komisařka Margrethe Vestager dostala od pléna Parlamentu širokou podporu svého přístupu k této cause.

Výbor pro vyšetřování emisních podvodů v automobilovém průmyslu potřebuje ke své práci další informace, varují poslanci v usnesení z úterka. Jeden z autorů zprávy, nizozemský liberál Gerben-Jan Gebrany, obviňuje členské státy, že nemají velkou vůli na vyšetřování spolupracovat. Zodpovědný výbor EMIS vstupuje nyní do druhé poloviny svého ročního mandátu a finální zprávu vydá na jaře 2017.

Ve středu poslanci schválili dohodu, která umožňuje bezcelní dovoz zboží do EU z Namibie, Mosambiku, Botswany, Svazijska a Lesotha a také usnadňuje přístup na naše trhy pro zboží z Jihoafrické republiky.

Plénum zamítlo návrh legislativy na ochranu retailových investorů. Poslanci ho považují ze nesprávný a zavádějící a mají dokonce obavy, že by investorům mohl spíše uškodit. Návrh se tím pádem vrací Evropské komisi k přepracování.

Poslanci podpořili nominaci nového britského kandidáta na komisaře, sira Juliana Kinga, který by měl mít na starost bezpečnostní unii. Předchozí komisař nominovaný Velkou Británií, lord Jonathan Hill, odstoupil v reakci na to, že se Britové v červnovém referendu rozhodli vystoupit z EU.

Belgii a Francii hrozí, že budou zavřeny tamní velké továrny firem Caterpillar a Alstom. Poslanci to považují za příznak neduživosti evropského průmyslu a vyjádřili politování nad tím, že průmyslová politika EU postrádá dlouhodobou vizi.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 16.9.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]