Z plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku ve dnech 18. - 21. ledna 2016

Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku ve dnech 18. - 21. 1. 2016 se poslanci věnovali mimo jiné těmto tématům:       

Při zahájení plenárního zasedání odsoudil Schulz teroristické útoky v Istanbulu a Ouagadougou

Předseda Schulz odsoudil teroristické útoky v Istanbulu a Ouagadougou ze 12. a 15. ledna a žádá o spolupráci v rámci celé EU postavit se terorismu. Zavázal se, že boj proti terorismu bude probíhat na základě demokratických hodnot, s využitím policie, právního státu a spolupráce v rámci celé EU.

Migrace a britské referendum byly hlavními tématy rozpravy o výsledcích summitu

Mnoho poslanců kritizovalo vedoucí představitele EU pro jejich neschopnost vypořádat se s migrací a uprchlickou krizí, během úterní rozpravy plenárního zasedání, jejímž cílem bylo zhodnotit prosincový summit EU s předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Rady Donaldem Tuskem. Nadcházející referendum ve Velké Británii bylo také žhavým tématem.

Rozprava o právním státu s polskou premiérkou Beatou Szydłovou

Rozhodnuti Evropské komise zahájit dialog s polskými autoritami o právním státu a nezávislosti médii v Polsku bylo předmětem úterní diskuze na plenárním zasedání, za přítomnosti polské premiérky Beaty Szydłové. Zatímco někteří lídři politických skupin kritizovali její vládu za to, že nebere v úvahu demokratické kontroly a rovnováhy, ostatní souhlasili s tvrzením pani Szydłové, že nedošlo k porušení právniho státu v Polsku. Předseda EP Martin Schulz zahájil debatu prohlášením, že tato rozprava o právním státu v Polsku je "klíčová pro budoucnost Evropské unie."

Premiér Mark Rutte při zahajovací debatě nizozemského předsednictví 

"Musíme dosáhnout konkrétních výsledků a ujistit se, že jsou viditelné, za účelem bojovat proti rostoucímu skepticismu v celé Evropě. (...) Dodržovat sliby a držet se úmluv by mělo v Evropě být novou běžností. Dohoda je dohoda", řekl ve středu ve Štrasburku premiér Mark Rutte při zahajovací debatě nizozemského předsednictví. Nejvyšší prioritou nizozemského předsednictví je vyřešit uprchlickou krizi.

Vzájemná obrana v EU - Francie žádá o poskytnutí pomoci a podpory

V reakci na listopadové útoky teroristů v Paříži požádala Francie ostatní členské státy EU, aby jí "poskytly pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci". Poprvé od schválení Lisabonské smlouvy tak dochází k uplatnění příslušného článku. Tato nová situace vyvolává řadu otázek ohledně dalšího postupu a role Unie. Poslanci Evropského parlamentu na ně hledali odpověď v debatě 20. ledna a následující den přijali usnesení.

Členové a kompetence vyšetřovacího výboru pro emise automobilů jsou schváleny

Parlament ve čtvrtečním hlasování jmenoval 45 členů vyšetřovacího výboru, který se bude zabývat porušováním pravidel EU výrobci automobilů při emisních testech. Jedním ze členů výboru je i Olga Sehnalová. Výbor bude vyšetřovat pochybení domnělá členskými státy EU a Evropskou komisí za účelem prosazovat standardy EU. Průběžnou zprávu předloží do 6 měsiců, závěrečnou do 12 měsíců od začátku svého působení.


Datum: 22.1.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]