Z plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku ve dnech 16. - 19. ledna 2017

Ve dnech 16. - 19. ledna 2017 zasedali poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Jaké bylo lednové plenární zasedání?


Zahájení plenárního zasedání minutou ticha za Mária Soarese
Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz zahájil plenární zasedání minutou ticha za zesnulého portugalského státníka Mária Soarese, který zemřel 7. ledna. Soares bojoval proti útlaku a diktatuře a za přechod Portugalska k demokracii a přistoupení k Evropskému společenství. Je naší povinností ctít a bránit jeho politický odkaz, uvedl Schulz.


Antonio Tajani byl zvolen novým předsedou Evropského parlamentu
Antonio Tajani (EPP, IT) byl v úterý zvolen novým předsedou Evropského parlamentu. Ve čtvrtém kole volby ho podpořilo 351 poslanců, jeho protikandidát Gianni Pittella (S&D, IT) získal 282 hlasů. Volba nového předsedy Evropského parlamentu začala v úterý ráno tříminutovými prezentacemi všech šesti kandidátů. V projevech nastínili své představy na vedení komory v příštích dvou a půl letech. Poslanci poté zahájili odevzdání hlasovacích lístků v prvním kole volby. Guy Verhofstadt (ALDE, BE) stáhl svou kandidaturu před začátkem prvního kola volby.


Poslanci EP volili 14 místopředsedů a 5 kvestorů
Po dvou kolech tajné středeční volby zvolili poslanci 14 nových místopředsedů Evropského parlamentu. V prvních dvou kolech volby potřebovali kandidáti na své zvolení získat absolutní většinu odevzdaných hlasů. Noví místopředsedové vzešli ze šesti politických skupin. Poslanci také volili pět kvestorů.


Europoslanci zamítli Komisi seznam zemí představujících riziko praní peněz
Poslanci EP hlasovali o vrácení Evropské komisi černého seznamu zemí, které představují riziko praní peněz a financování terorismu. Návrh nařízení je neúplný a měl by být rozšířen o teritoria, ve kterých se usnadňují daňové trestné činy, komentovali europoslanci před čtvrtečním hlasováním. Usnesení bylo schváleno 393 hlasy, proti 67 hlasů, 210 poslanců se zdrželo hlasování.


Poslanci schválili Evropský pilíř sociálních práv
Práva a jistoty zaměstnanců se v poslední době rychle mění pod tlakem nejenom globalizace, ale také digitalizace hospodářství a služeb. Evropská komise se snaží s tímto vývojem držet krok a minulý rok v březnu zahájila práci na Evropském pilíři sociálních práv. Jde o nejdůležitější iniciativu EU reformující evropský sociální model a aktualizující sociální standardy pro všechny evropské občany. Parlament přijal své stanovisko na plénu 19. ledna. 


Zdrojem: Informační kancelář Evropského parlamentu

Datum: 20.1.2017

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]