Newsletter z dubnového plenárního zasedání Evropského parlamentu

Tento týden Evropský parlament ve Štrasburku schválil novou dohodu s USA o předávání údajů o cestujících. Předseda Parlamentu Martin Schulz přivítal 12 chorvatských pozorovatelů. Poslanci si vyslechli projev jordánského krále Abdalláha II. A na programu byla opět diskuse o hospodářské krizi s předsedou Komise Barrosem.
12 poslanců-pozorovatelů z Chorvatska se zúčastnilo svého prvního plenárního zasedání. Každý z nich se bude účastnit práce své politické skupiny a svého výboru, aby se připravili na svou plnou účast v Parlamentu, až se Chorvatsko v červenci 2013 stane členem Evropské unie.

Ve středu přednesl jordánský král Abdalláh II. k poslancům projev, ve kterém připomenul důležitost arabského jara jako "příležitosti" pro mírový proces a demokratizaci. Jediným možným řešením izraelsko-palestinského konfliktu je podle něj mírové spolužití dvou států.

Během diskuse o hospodářské krizi poslanci od předsedy Evropské komise Barrosa požadovali, aby Komise navrhla konkrétní opatření na podporu růstu a pro boj proti vysoké nezaměstnanosti v Evropské unii.

Poslanci schválili výroční zprávu o lidských právech za rok 2010. V usnesení vyzvali k přijetí unijních pravidel pro monitorování cenzury internetu autoritářskými režimy.

V reakci na návrh Komise se poslanci shodli, že společná pravidla pro konsolidovaný základ pro výpočet daně z příjmu právnických osob by měla být povinná pro všechny právnické osoby v EU. Komise původně počítala se systémem na základě dobrovolnosti.

Ve čtvrtek se Evropský parlament vyslovil proti návrhu Komise na postupné ukončení daňového zvýhodnění nafty oproti benzínu. Podle poslanců by změna vedla ke zvýšení cen nafty.

Ve stejný den dali poslanci souhlas nové dohodě EU s USA o využívání osobních údajů o cestujících v letecké dopravě. Po hlasování požádala zpravodajka Sophia in t Veld o stažení svého jména ze zprávy, která nevyjadřovala její doporučení.

Jak poznáme "místně vyrobené" potraviny?. Stále populárnější termín potřebuje vyjasnit, aby se zajistila transparentnost a zabránilo se klamání spotřebitelů, řekli poslanci Komisi.

Poslanci ocenili průběh dubnových doplňkových parlamentních voleb v Barmě / Myanmaru i nedávné kroky ze strany tamních úřadů směřující k uskutečnění demokratických reforem. Poslanci vyzvali Radu k ročnímu pozastavení současných restriktivních opatření EU vůči Barmě / Mayanmaru.

Biodiverzita je naším přírodním kapitálem, ale Evropské unii se nepodařilo splnit svůj cíl v oblasti biologické rozmanitosti pro rok 2010. Poslanci ve svém pátečním prohlášení požadují větší politickou pozornost pro ochranu a obnovu poškozených ekosystémů.


Zdroj: www.evropskyparlament.cz

Datum: 22.4.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]