Newsletter: Plenární zasedání EP ve Štrasburku ve dnech 24. až 27. února 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 24. - 27. února 2014 projednal následující témata: 

Zahájení zasedání: minuta ticha za Ukrajinu

Předseda Schulz vyzval v úvodu zasedání k minutě ticha za oběti násilných represí na Ukrajině. Indické orgány rovněž vyzval, aby urychlily soudní řízení vůči dvojici italských námořníků, kteří byli obviněni ze zabití indických rybářů u břehů indického státu Keraly v únoru 2012.

Monica Macovei: peníze z trestné činnosti se musí vrátit do národních rozpočtů

Dnes se v Evropě daří zabavit méně než 1 % peněz získaných z trestné činnosti. Zmrazení a konfiskace těchto peněz přitom může být důležitější než uvěznění samotných pachatelů zločinů. Evropský parlament 25. února hlasuje o pravidlech, která zmrazení a konfiskaci majetku z trestné činnosti v EU zjednoduší. O podrobnostech jsme mluvili 8. května 2013, po hlasování Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, se zpravodajkou návrhu, rumunskou lidoveckou poslankyní Monicou Macovei.

Snadnější konfiskace majetku z trestné činnosti napříč EU

Parlament v úterý schválil nová pravidla, která usnadní vnitrostátním orgánům členských států zmrazit a konfiskovat majetek získaný trestnou činností napříč EU. V současnosti je zmrazeno a zabaveno pouze 1% příjmů, které pocházejí z trestné činnosti, jako obchodování s drogami, padělání, obchodování s lidmi a pašování malých zbraní. Nová legislativa, na jejímž znění se již poslanci neformálně dohodli s vládami členských států, je součástí širší strategie EU pro boj proti podvodům a korupci.

Parlament posvětil přísnější emise CO2 z automobilů

Parlament v úterý schválil nová pravidla, jejichž cílem je do roku 2020 snížit emise CO2 na 95 g/km. Postupné zavádění tohoto cíle bude omezeno na rok 2020. Schválený text také umožní, aby automobilky mohly v letech 2020 - 2020 využívat tzv. "superkredity", díky kterým předčí váha emisně méně náročnějších modelů v nabídce automobilek modely, které nejvíce znečišťují.

Parlament ubránil 3,5 miliard EUR pomoci nejchudším pro léta 2014 - 2020

Nejchudší občané EU budou i nadále dostávat jídlo, základní materiální pomoc a sociální zabezpečení z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Parlament v úterý schválil dohodu s Radou o pravidlech financování fondu pro období 2014 - 2020. Poslancům se v jednáních podařilo uhájit objem jeho prostředků ve výši 3,5 miliard EUR. Radu rovněž přesvědčili, aby byl fond plně funkční s okamžitou platností.

Prezident České republiky Miloš Zeman promluvil k plénu EP

Prezident České republiky Miloš Zeman pronesl ve středu v poledne slavnostní projev k poslancům Evropského parlamentu. Byl poslední hlavou státu, která promluvila k plénu Parlamentu před květnovými volbami.

Rozprava o budoucnosti Ukrajiny

Poslanci ve středu od 15:00 diskutovali s komisařem Fülem o reakci EU na dění na Ukrajině, která by jí měla pomoci vybudovat stabilní demokracii, založenou na právním státu a dodržování lidských práv, ale také vyřešit okamžité potíže země.

Parlament podporuje systém tísňového volání z aut eCall

Systém tísňového volání, který v případě nehody automaticky přivolá záchranáře, by měl být zaveden do všech nových modelů osobních a lehkých užitkových automobilů do října 2015. Ve středečním hlasování o navrhované legislativě zavádějící systém eCall tak uvedl Evropský parlament. Dopravní nehody si v EU v roce 2012 vyžádaly na 28.000 životů a 1,5 miliónů zraněných.

Tabáková směrnice: Parlament schválil plány, které mladé lidi odradí od kouření

Poslanci ve středu schválili návrhy na revizi tabákové směrnice EU, jejímž cílem je učinit tabákové výrobky méně atraktivní pro mladé lidi. Směrnice, jejíž text byl již neformálně dohodnut s ministry zdravotnictví EU, by měla zavést povinná zdravotní varování pokrývající 65% plochy balíčku. Elektronické cigarety budou regulovány buď jako léčiva, budou-li napomáhat odvykání kouření, anebo jako tabákové výrobky.

Pojištění: lepší informace, poradenství a ochrana klientů

Nákup pojištění by měl být díky pozměňovacím návrhům k navrhované revizi unijních pravidel o zprostředkování pojištění, o kterých ve středu hlasoval Parlament, snadnější.

Zlepšit služby cestujícím na železnici: Parlament sází na otevření konkurenci

Větší otevření konkurenci by mělo zajistit zlepšení služeb cestujícím na železnici. Dle navrhovaných pravidel, o kterých ve středu hlasoval Parlament, by měly vnitrostátní orgány, které dnes přidělují zakázky jedné společnosti, v budoucnu přistoupit k výběrovým řízením, či alespoň odůvodnit, proč tak neučinily. Noví či malí provozovatelé by rovněž měli mít lepší přístup k železniční infrastruktuře a složité schvalovací postupy pro uvádění vlaků na trať by měly být zjednodušeny, uvádí EP.

Kde bude nejvíc potřeba Fond evropské pomoci nejchudším osobám? Mapa vážné materiální deprivace

Pomoc EU jejím nejchudším občanům je zajištěna až do roku 2020. Evropský parlament v úterý schválil svou dohodu s Radou o Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Fond bude v letech 2014-2020 ze svého rozpočtu ve výši 3,5 miliardy eur poskytovat potraviny, základní materiální pomoc a sociální péči nejpotřebnějším obyvatelům EU. Kde by mohla být pomoc nejvíce potřeba? Podívejte se na naši mapu, která ukazuje, kolik obyvatel trpí v které zemi EU závažnou materiální deprivací.

“Neubližujte svému srdci” – Parlament podpořil pravidla pro omezení kouření

Zdravotní varování budou pokrývat dvě třetiny povrchu cigaretových krabiček a e-cigarety bude možné volně koupit v obchodech: tak zní nová pravidla, která dnes schválil Evropský parlament. Směrnice, na jejímž znění se Parlament předběžně dohodl s členskými zeměmi, má snížit přitažlivost tabákových výrobků pro mládež. E-cigarety budou regulovány jako léčivé přípravky, pokud bude výrobce tvrdit, že mají léčivé nebo preventivní účinky, jinak se na ně bude pohlížet jako na tabákové výrobky.

Ukrajina: poslanci volají po finanční pomoci EU, ale trvají na cílených sankcích

EU musí poskytnout Ukrajině naléhavou finanční pomoc a zároveň uvést v praxi cílené sankce vůči osobám zodpovědným za násilnosti v zemi, uvedli poslanci ve čtvrtek přijatém usnesení. Klíčové výzvy, před kterými Ukrajina stojí, je zajištění konstruktivního dialogu mezi politickými silami, udržení územní celistvosti, boj s korupcí a organizace svobodných a spravedlivých voleb.

Ukrajina: Poslanci požadují podporu demokracie

Dramatické události na Ukrajině, které si vyžádaly přes 80 mrtvých a vyústily v odstavení prezidenta Janukovyče od moci, zemi změnily a EU by nyní měla vystoupit na podporu demokracie, shodli se poslanci z celého politického spektra při středeční plenární debatě o situaci na Ukrajině. Řečníci vyjádřili Ukrajincům svůj respekt za jejich odvahu a zdůraznili, že by Ukrajinci měli mít možnost svobodně rozhodovat o budoucnosti své země.

Dobrovolníci v humanitární pomoci EU: co nejvíce rukou na pomoc lidem v nouzi - rozhovor se zpravodajkou Michele Striffler

Až 10 tisíc Evropanů bude mít možnost nabídnout své schopnosti, zkušenosti a odborné znalosti v zemích postižených humanitárními krizemi. Nově navrhovaná iniciativa umožňuje nasazení dobrovolníků, aby přímo na místě pomohli s organizací, logistikou, rekonstrukcí poškozené infrastruktury a školením místního personálu. Evropský parlament dal 25. února svou podporu programu EU Aid Volunteers. Povídali jsem si o něm se zpravodajkou, francouzskou lidoveckou poslankyní Michele Striffler.

 

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR 

Datum: 28.2.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]