Newsletter: Plenární zasedání EP 7. - 10. března 2016 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve dnech 7. - 10. března se budou poslanci Evropského parlamentu věnovat mimo jiné těmto tématům:

Dohoda o reformě mezi EU a VB k projednání s Tuskem a Junckerem

Poslanci okomentují změny, které lídři EU uznaly pro VB a které byly podmínkou pro setrvání VB v EU, a jejich následky pro EU, v debatě s předsedou Rady Donaldem Tuskem a předsedou Komise Jeanem-Claudem Junckerem ve středu v 15:00.

Na pořadu jednání rozpravy o závěrech EU summitu z 18. a 19. února budou i dalšítémata, obzvláště nedávný vývoj událostí v Sýrii a kontroverzní reakce členských států naprobíhající migrační a uprchlickou krizi, stejně tak jako pokrok v provedení společného postupu, jenž lídři EU schválili v prosinci. 

Lepší shoda uchazečů o zaměstnání a volných pracovních míst v celé Evropě

O návrhu zákona na přeměnu Evropské sítě služeb zaměstnanosti (EURES) s celounijní databázi uchazečů o zaměstnání a volných pracovních místech budou poslanci jednat ve středu a hlasovat ve čtvrtek. Cílem je bojovat proti nezaměstnanosti, a to zvýšením shody nabídky a poptávky. Upravená pravidla, na kterých se parlament již dohodl s Radou, také dají větší prostor "sociálním partnerům" (zaměstnavatelům a odborům) a zaměří se na přeshraniční kraje a mladé lidi.

Nový, chytřejší portál EURES by měl životopisy automaticky přiřazovat k vhodným pracovním nabídkám. Všechny nabídky veřejných úřadů členských států budou v rámci celé EU také automaticky dostupné na internetovém portálu. Automatické párování nabídek s poptávkami bude pro uchazeče bezplatné. Nemělo by docházet k diskriminaci na základě jejich státní příslušnosti, pokud jde o zaměstnanost, plat a jiné pracovní podmínky; přístup pro osoby se zdravotním postižením bude také muset být zajištěn.

Zpravodajům Parlamentu, včele s Heinzem K. Beckerem (ELS, AT), se síť podařilo rozšířit tím, že se k ní nyní mohou připojit i soukromé organizace, v případě, že poskytují podpůrné služby pro zaměstnance i zaměstnavatele. Zpravodajové také přidali pozměňovací návrhy na podpoření přeshraničního trhu práce.

Cigarety: fungují protipašerácké dohody s tabákovými firmami?

Poslanci chtějí vědět, jestli se díky dohodám EU se čtyřmi největšími tabákovými firmami podařilo zakročit proti padělání a pašeráctví cigaret, ještě předtím než se prodlouží dohoda s Philip Morris International (PMI), která vyprší v červenci 2016. Ve čtvrtek ráno se zeptají Komise, jak je na tom s hodnocením, kdo z těchto dohod těží nejvíce, které mělo být hotové loni v prosinci. V rámci těchto dohod čtyři firmy souhlasily společně zaplatit EU a jejím členským státům částku v hodnotě 2.15 miliard dolarů výměnou za to, že zastaví soudní řízení kvůli clu, o které přišly v důsledku nelegálního trhu s cigaretami. Firmy také souhlasily aktivně bojovat proti pašeráctví a padělkům tabákových výrobků.

Ještě než EU obnoví dvanáctiletou dohodu s PMI, která vyprší v červenci 2016, poslanci očekávají, že Komise předloží již opožděné hodnocení kladů a záporů smlouvy. Požadují také jasný statistický důkaz, že smlouvy opravdu přispívají k omezení pašeráctví značek, kterých se smlouva týká, a chtějí být informováni o postupu jednání. Jelikož 90% příjmu z těchto dohod jde členským státům a 10% do rozpočtu EU jako vlastní zdroje, poslanci také chtějí vědět, jak budou budoucí platby sdíleny.

Boj proti obchodování se zvířaty : lepší výměna informací

O celounijním sdílení údajů o registraci koček a psů se bude hlasovat ve čtvrtek, ve spojitosti s rostoucími obavami z velikosti nezákonného obchodu s domácími mazlíčky, kdy jsou zvířata často chována ve špatných podmínkách a který zvyšuje riziko šíření nákaz. Obchodování s mazlíčky je stále více spojené s organizovaným zločinem a podle odhadů nyní tvoří třetí nejvýnosnější nezákonný obchod v rámci EU, po narkotikách a zbraních. Podle poslanců také představuje riziko pro veřejné zdraví.


Datum: 6.3.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]