Newsletter: Plenární zasedání EP 26. - 29. října 2015 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání v Evropském parlamentu ve dnech 26. - 29. října 2015 proberou se budou poslanci Evropského parlamentu věnovat mimo jiné těmto tématům:

Migrace: Rozprava s Tuskem a Junckerem o Turecku, Balkánu, financích a hranicích

Stávající výzvy v oblasti migrace, včetně přílivu uprchlíků na západo-balkánské trase, spolupráce s Tureckem a dialog s africkými zeměmi, jakož i finanční požadavky na řešení těchto výzev budou projednávány v úterý od 10:00 s předsedy Evropské rady Donaldem Tuskem a Evropské komise Jean-Claudem Junckerem.

Souborné cestovní služby: nová pravidla ochrany i pro rezervace online

Cestujícím, jež si zajišťují cestovní služby přes internet, se dostane stejné ochrany jako těm, kteří využívají služeb cestovních agentur. Uvádí se tak v návrhu, o němž bude v úterý hlasovat EP. Poslanci návrh pozměnili tak, aby měli cestující možnost zrušit smlouvu o cestovních službách, pokud jejich cena před odjezdem vzroste o více než 8 %. Před koupí souborných cestovních služeb by také měli mít právo na jasné informace o cestovní nabídce a o tom, kdo nese odpovědnost v případě komplikací. 

Neutralita sítí a konec roamingu - konečné hlasování

Zákaz příplatků za "roaming" za používání mobilního telefonu v zahraničí v rámci Evropské unie od června 2017 a jasná pravidla o právech na přístup k internetu vstoupí v platnost po úterním konečném hlasování Parlamentu o novém telekomunikačním balíčku.

GMO: možnost vnitrostátního zákazu dovozu může být zamítnuta

EP bude ve středu hlasovat o návrhu pravidel, který by členským státům umožnil na jejich území omezit či zakázat prodej nebo užívání geneticky modifikovaných potravin či krmiv schválených Evropskou unií. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a většina politických skupin Parlamentu doporučily, aby byl návrh zamítnut, jelikož by se mohl prokázat jako neproveditelný a mohl by vést ke znovuzavedení hraničních kontrol mezi státy, které se staví pro, respektive proti GMO.

Nové potraviny: poslanci podpoří inovace

Poslanci budou ve středu hlasovat o návrhu nařízení, jehož cílem je prostřednictvím zjednodušeného řízení pro nové potraviny podpořit inovace v potravinářském odvětví. Na podobě textu se parlamentní vyjednavači již neformálně dohodli s Radou ministrů EU. Poslanci zpřísnili definici nových potravin, tak aby nyní zahrnovala mimo jiné potraviny s modifikovanou molekulární strukturou, mikroorganismy, houby, řasy, potraviny získané z buněčných nebo tkáňových kultur a hmyz.

Skandál VW: Poslanci vyzvou k testování emisí v reálném provozu

Parlament v úterý hlasovaném usnesení zaujme svůj postoj k nedávnému odhalení manipulace s emisemi výfukových plynů společností Volkswagen. Dlouho předtím, než byl odhalen VW software pro podvádění při měření emisí, poslanci opakovaně trvali na tom, aby testování emisí automobilů bralo v úvahu reálné jízdní podmínky, což by pomohlo ukončit zjevné nesrovnalosti mezi oficiálními a skutečnými údaji o spotřebě a emisích.

Kvalita ovzduší: směrem k novým národním stropům pro hlavní znečišťující látky

Směrnice, o které bude EP hlasovat ve středu, by měla zavést národní stropy pro šestici hlavních látek znečišťujících ovzduší, včetně oxidu siřičitého, prachu a oxidů dusíku. Jejím cílem je vyřešit přeshraniční problém špatné kvality ovzduší, která ročně způsobuje odhadem 400 000 předčasných úmrtí v EU, a ušetřit do roku 2030 na nákladech spojených se znečištěním ovzduší 40 miliard eur.

Reforma volebního práva Unie: celoevropští lídři kandidátek a povinné prahy

V evropských volbách by se měli utkat kandidáti evropských politických stran na předsedu Evropské komise, uvádí se v návrhu parlamentní legislativní iniciativy, o kterých bude plénum hlasovat ve středu. Tito kandidáti by měli dle poslanců ve volbách do EP sami kandidovat a být formálně nominováni evropskými politickými stranami nejméně 12 týdnů před volbami.

Zdrojem: Tiskové oddělení EP

Datum: 26.10.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]