Newsletter květnového plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku

Projednávaná legislativa v Evropském parlamentu
Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 20. - 23. května 2013 projednal následující témata:


Zahájení květnového zasedání: kandidáti na ombudsmana
Předseda Schulz ve svém úvodním projevu oznámil šestici způsobilých kandidátů na funkci evropského veřejného ochránce práv, odsoudil poznámky člena EP za Legu Nord Maria Borghezia na adresu italské ministryně pro integraci Cécile Kyenge Kashetu a vyjádřil podporu čínskému ochránci lidských práv Čchenu Kuang-čchengovi.

Příští volby do Evropského parlamentu se budou konat v květnu 2014
Volby do Evropského parlamentu v roce 2014 by se měly konat mezi 22. a 25. květnem, a nikoli mezi 5. a 8. červnem, dle návrhu usnesení, které v úterý 21. května schválilo plénum EP. Díky dřívějšímu datu voleb bude mít nový Parlament více času na přípravu volby předsedy Evropské komise v červenci 2014.

Poslanci diskutovali o bankovním dohledu
Poslanci diskutovali o navrhované legislativě o jednotném mechanismu bankovního dohledu s komisařem Michelem Barnierem a irským ministrem financím Brianem Hayesem. Očekávalo se, že poslanci v plenární rozpravě zdůrazní, že pravidla v oblasti odpovědnosti musí odpovídat nově vytvořeným či na úroveň EU přeneseným pravomocem dohledu.

Svoboda médií: EP vyzývá k výročnímu monitorování národních mediálních zákonů
Změny mediálních zákonů členských států, které usnadňují vládní zásahy do práce médií, by měly být předmětem výročního monitorování ze strany EU. Poslanci za účelem zajištění svobody a plurality médií rovněž navrhují, aby byla novelizována směrnice o audiovizuálních mediálních službách a aby byly zlepšeny pracovní podmínky novinářů.

EP: Penzijní systémy musí být diverzifikované
Hospodářská krize a výzvy související se stárnutím populace odhalily zranitelnost jak fondových, tak veřejných důchodových systémů, uvedli poslanci v úterý schváleném usnesení. Členské státy v něm vyzývají k zavedení či udržení vícepilířových penzijních systémů. Poslanci také zdůrazňují roli veřejných důchodů v zajištění důstojné životní úrovně pro všechny.

Poslanci vyzývají k opatřením proti daňovým podvodům a únikům
Členské státy EU by měly spojit síly a do roku 2020 snížit na polovinu "daňovou mezeru" ve výši 1 bilionu EUR, uvádí se v úterý schváleném usnesení. Poslanci vyzývají vlády členských států, aby se dohodly na opatřeních pro potírání daňových rájů, vyhýbání se placení daní a agresivního daňového plánování. V samostatném usnesení, které bylo rovněž přijato v úterý, pak Parlament vyjmenovává návrhy na lepší koordinaci daňových systémů, ze kterých by mohly členské státy těžit.

Rozprava o budoucí legislativě k posílení hospodářské a měnové unie
Poslanci se ve středu 22. května dotazovali místopředsedy Komise Olliho Rehna na jeho plány, pokud jde o představení nových legislativních návrhů týkajících se hospodářské a měnové unie.

Jednání o zóně volného obchodu s USA - jaké by měly být priority EU?
Měl by Parlament vyzvat k vynětí kulturních a audiovizuálních služeb z jednáních s USA, která by mohla vést k nejvýznamnější obchodní dohodě v historii EU? Měla by EU případně mít v jednáních jiné priority? Poslanci hovořili o těchto a dalších otázkách s komisařem pro obchod Karlem de Guchtem ve středu odpoledne.

Parlament podpořil plány na zřízení systému bankovního dohledu EU
Evropský parlament ve středu schválil dvojici legislativních návrhů, které zavádějí jednotný systém bankovního dohledu v EU. Nová pravidla umožní Evropské centrální bance (ECB) vykonávat přímý dohled nad největšími bankami v eurozóně a podílet se na dohledu nad ostatními bankami. Konečné hlasování o navrhované legislativě se však uskuteční až po skončení jednání s ECB o detailech její odpovědnosti coby orgánu dohledu.

Parlament schválil celoevropskou občanskoprávní ochranu obětí
Oběti stalkingu, obtěžování či genderového násilí, kterým je přiznána ochrana v jednom členském státě budou moci získat odpovídající ochranu i po přestěhování či při cestě do jiného státu EU. Díky novým pravidlům, která ve středu schválil Parlament, tak budou moci učinit bez časově náročných formalit. Nová pravidla v občanskoprávní oblasti doplňují evropský ochranný příkaz, který již poskytuje obdobnou ochranu v trestněprávních věcech.

Zdroj: Evropský parlament, Informační kancelář v ČR

Datum: 23.5.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]