Newsletter: Hlavní události dubnového plenárního zasedání

Další plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku se konalo ve dnech 11. - 14. dubna 2016.  Poslanci diskutovali o opatřeních v současném boji proti terorismu a přijali i konkrétní kroky, když schválili směrnici pro výměnu údajů PNR (jmenná evidence cestujících). Štrasburská plenárka tento týden byla doslova napěchovaná aktualitami: od skandálu „Panama papers“ a diskuse, jak se vypořádat s daňovými ráji, k hodnocení situace v Turecku a jeho dohody s EU o migraci. Neméně zásadní téma bylo schválení balíčku opatření na ochranu osobních údajů online.

V úterý poslanci vytyčili návrhy jak se postavit k uprchlické krizi: Parlament chce centralizovaný azylový systém, který by zajistil lepší celoevropské řízení migrace.

Ve středu se o migraci mluvilo znovu, když poslanci hodnotili březnovou dohodu EU-Turecko. Není podle nich ideální, ale v současné situaci je to nejvíce realistický přístup k migrační krizi.

Turecko bylo středem pozornosti i ve středu odpoledne: Z hodnocení vývoje v zemi za rok 2015 vyplynulo, že poslanci mají obavy o svobodu médií a právní stát.

Skandál Panama papers se také dostal na pořad pléna. Debatu jsme pro vás zachytili na Storify. Poslanci dlouhodobě žádají konkrétní kroky proti daňovým rájům a jejich využití k praní špinavých peněz, krácení daní a zatajování zisků. Předsedové parlamentních politických skupin se se proto shodli na vytvoření zvláštního výboru pro vyšetření Panama papers.

Ve čtvrtek poslanci schválili opatření na ochranu obchodních tajemství. Měla by zabránit neoprávněnému získávání, použití a zveřejnění know-how evropských firem, ale přitom chránit novináře, zaměstnance a další, kdo ve veřejném zájmu vynesou citlivé informace.

Nový portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa byl slavnostním hostem této dubnové schůze a ve svém středečním projevu apeloval na společná evropská řešení migrační krize.

O strategii boje proti terorismu diskutovali poslanci se zástupci Rady a Komise. Ve čtvrtek pak přijali směrnici PNR, která stanovuje pravidla pro sběr a využití dat ze jmenné evidence cestujících a může tak být konkrétním nástrojem v boji proti terorismu a sledování takzvaných zahraničních bojovníků.

Ve středu Parlament schválil mimořádnou pomoc uprchlíkům v EU v hodnotě 100 milionů eur a také dva miliony eur na nábor nových zaměstnanců protiteroristického střediska Europolu.

Poslanci se také vrátili k lednové debatě s polskou premiérkou Beatou Szydlovou a ve středu přijali nelegislativní usnesení o situaci v Polsku.  Postup polské vlády a prezidenta vedl podle nich k faktické paralýze ústavního soudu, která ohrožuje demokracii, lidská práva a zásady právního státu. Parlament apeluje, aby polské orgány následovaly doporučení Benátské komise Rady Evropy.

Ve čtvrtek schválili poslanci reformu evropských pravidel na ochranu osobních údajů, aby uživatelé internetu získali větší kontrolu nad způsobem, jakým jsou jejich data uchována a zpracována a například i právo na výmaz – právo být zapomenut.

Datum: 15.4.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]