Newsletter - Plenární zasedání EP 4. - 7. února 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 4. - 7. února 2013 projednal následující témata:

Zahájení únorového zasedání
Jediná změna v pořadu jednání se týká názvu druhé čtvrteční rozpravy o stavu lidských práv. Nově je jím "Zadržování bojovníků za lidská práva v Zimbabwe."

Zastavte nadměrný rybolov: poslanci pro ambiciózní reformu
Parlament ve středu schválil zásadní reformu společné rybářské politiky EU. Klade si za cíl snížit objem rybolovu na úroveň obnovitelného množství ryb, ukončit vyhazování nežádoucích ryb do moře a podložit dlouhodobé plánování přesnými vědeckými údaji. Nadměrný rybolov je všeobecně považován za největší selhání stávající společné rybářské politiky z roku 2002. Její nová podoba by měla vstoupit v platnost v roce 2014.

Rychlejší přístup k levnějším lékům
Pacienti by dle návrhu směrnice, který ve středu schválili poslanci, měli mít rychlejší přístup k levnějším generickým lékům. Dle navrhovaných pravidel by národní orgány musely plnit nové požadavky na lhůty a transparentnost při stanovování cen a úhrad léků.

Parlament podpořil nové předpisy na snížení škodlivého hluku z dopravy
Limity hlučnosti pro automobily by se měly za účelem ochrany zdraví zpřísnit. Uvádí se tak v návrhu nařízení, který ve středu schválil Parlament. Poslanci také doporučili zavést označování nových vozidel, které by spotřebitele informovalo o jejich hlučnosti. Hybridní a elektrická vozidla by měla být dle poslanců slyšitelná pro chodce.

Rozpočet EU 2014-20: Budoucnost EU se nesmí stát obětí současné krize
Poslanci v úterý varovali členské státy EU, aby nezneužily hospodářskou krizi jako záminku k prosazení přehnaných úsporných opatření v EU do roku 2020. EU potřebuje rozpočet, který je dostatečně flexibilní, aby se dokázala vypořádat s nepředvídatelnými událostmi. Rozpočet by také měl být založen na nových zdrojích, dodali poslanci. Rozprava s předsedou Komise Barrosem a irskou ministryní Creighton byla posledním příspěvkem Parlamentu před rozpočtovým summitem lídrů EU ve dnech 7.-8. února.

Komise má v koordinaci hospodářských politik co zlepšovat, tvrdí poslanci
Snížit nezaměstnanost, řádně demokratizovat hospodářskou správu a zabezpečit, aby strukturální reformy podporovaly růst - to jsou podle Parlamentu oblasti, ve kterých je v letošním roce třeba učinit mnohem více. Poslanci tak uvedli ve čtvrtek schváleném stanovisku k výroční analýze růstu Evropské komise. Analýza zahajuje letošní "evropský semestr" koordinace hospodářských politik členských států.

Zdroj: Informační kancelář EP

Datum: 8.2.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]