Newsletter - Plenární zasedání EP 19. - 22. listopadu 2012 ve Štrasburku

Dlouhodobý rozpočet: budoucnost EU v sázce
Drastické škrty v rozpočtu EU na léta 2014-2020 by mohly Unii na následujících deset let ochromit. Poslanci se proto ve středeční rozpravě s předsedou Komise Barrosem a kyperským náměstkem ministra pro evropské záležitosti chystají vyzvat lídry EU, aby si nenechali "čistými plátci" na summitu EU 22. a 23.listopadu vnutit špatnou dohodu. Parlament může dlouhodobý rozpočet vetovat.

Odpovědnost je pro budoucnost hospodářské a měnové unie klíčová
Parlament přijme v úterý své zásady pro budoucí hospodářskou a měnovou unii (HMU). Budou mezi ně patřit pravidla pro posílení odpovědnosti, odpovídající převodu pravomocí na unijní úroveň. Poslanci také poukáží na to, že reformy, jako je posílení koordinace v oblasti daní, mohou začít ihned, aniž by se měnila základní unijní pravidla.

Rozpočet 2013: EP bude diskutovat, jak ven z rozpočtové slepé uličky
Poslanci budou ve středeční rozpravě s kyperským předsednictvím a Komisí hledat způsoby, jak ven ze slepé uličky jednání o rozpočtu. Komise musí přijít s novým návrhem rozpočtu na rok 2013, protože se Radě a Parlamentu nepodařilo na rozpočtu dohodnout během smírčího řízení, které vypršelo 13.listopadu. Některé unijní programy jsou tak stále zablokovány, protože vyschly zdroje a Komise již nemůže proplácet faktury.

Poslanci budou požadovat bezpečnější a zelenější motocykly
Poslanci budou diskutovat o zpřísnění standardů v oblasti bezpečnosti a emisí pro budoucí mopedy, skútry, motocykly, terénní vozidla a čtyřkolky, které se v současnosti podílí na celkové dopravě pouhými dvěma procenty, jsou však zodpovědné za 16% smrtelných úrazů na evropských silnicích. Parlament bude o nových pravidlech, dohodnutých s Radou, hlasovat v úterý. Nové nařízení bude prospěšné i pro výrobce, neboť nahradí 15 stávajících směrnic.

Nominace designovaného komisaře Borga
Evropský parlament bude ve středu hlasovat o nominaci maltského designovaného komisaře Tonio Borga. Ten byl nominován maltskou vládou, aby po rezignaci Johna Dallího převzal portfolio zdraví a ochrany spotřebitelů. Tento týden ve středu s ním proběhlo slyšení s členy relevantních výborů.

Břidlicový plyn: poslanci doporučí opatrnost
Členské státy by měly mít možnost se samy rozhodnout, zda budou využívat břidlicový plyn, národní a evropská legislativa však musí být dostatečně přísná, například v případě využívání "frakturace," aby bylo zabráněno škodám na životním prostředí. Taková je pozice výboru pro průmysl a výboru pro životní prostředí, o jejichž dvou samostatných návrzích usnesení bude Parlament hlasovat ve středu.

Ochrana dětí před nástrahami internetu
Děti musí mít možnost používat internet kritickým a informovaným způsobem a zcela bezpečně, uvádí se v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Boj proti nezákonným a škodlivým obsahům internetových stránek se musí stát prioritou. Je také nutno vyvinout větší úsilí při odstraňování nezákonných nebo vzhledem k věku uživatelů nevhodných obsahů. Parlament vyzve členské státy a Komisi ke společnému postupu, zajišťujícímu bezpečnost dětí na internetu,

Prezident Haiti promluví k Evropskému parlamentu
Michel Martelly, prezident Haiti od května 2011, pronese v úterý v poledne formální projev k Evropskému parlamentu.

Evropské volby 2014
Za méně než dva roky budou evropští občané vybírat své zástupce ve volbách do Evropského parlamentu. Poslanci budou ve čtvrtek diskutovat s Radou a Komisí o myšlenkách na posílení účasti ve volbách a posílení politické legitimity. Ve čtvrtek také přijmou usnesení.

Vítěz ceny LUX za rok 2012 bude vyhlášen ve středu ve Štrasburku
Předseda EP Martin Schulz vyhlásí ve středu během formálního zasedání vítěze filmové ceny LUX ceny za rok 2012. Tento rok byly do finále vybrány snímky Csak a szél (Jen vítr) režiséra Bence Fliegaufa (Maďarsko, Německo, Francie), Io sono Li (Shun Li a básník) Andrey Sergeové (Itálie, Francie) a Tabu režiséra Miguela Gomese (Portugalsko, Německo, Francie, Brazílie). Poslanci mohou pro svůj nejoblíbenější film hlasovat do úterních 22h00.

ZDROJ: Evropský parlament

Datum: 18.11.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]