Newsletter - Plenární zasedání EP 14. – 17. června 2012 ve Štrasburku

Evropský parlament zváží zpřísnění fiskálních pravidel a prorůstová opatření

Čtvrteční hlasování Parlamentu o dvou zprávách týkajících se hospodářského řízení (tzv. "two-pack") naznačí, do jaké míry poslanci podporují posílení pravomocí Evropské komise pokud jde o kontrolu rozpočtů členských států. Hlasování ve výboru pro hospodářské záležitosti skončilo poté, co sociálnědemokratičtí poslanci žádali větší důraz na prorůstová opatření, příliš těsným výsledkem, než aby dalo jasný mandát pro zahájení jednání s členskými státy.


Poslanci budou diskutovat o možných změnách rozpočtu EU na období 2014-2020
Příspěvky členských států do rozpočtu EU by mohly být seškrtány, dle návrhů poslanců na reformu příjmů unijního rozpočtu. O návrzích Parlamentu budou poslanci hlasovat ve středu, v návaznosti na rozpravu s předsedou Komise Barrosem a komisařem Lewandowskim. Sedmiletý rozpočet EU na příští období může být přijat pouze se souhlasem Parlamentu. Evropská rada o něm bude poprvé diskutovat na summitu 28. - 29. června.


Nová pravidla pro kojenecká mléka a bezlepkové potraviny

Pravidla upravující označování a obsah potravin určených pro kojence a osoby se specifickými zdravotními problémy by měla být přísnější a lépe definovaná, uvádí se v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat ve čtvrtek. Cílem je zvýšit ochranu spotřebitelů a zajistit jasné předpisy pro potravinářský průmysl. Nová pravidla by se dle poslanců měla týkat také bezlepkových potravin a některých nízkokalorických diet.


Afghánistán, Blízký východ, Tibet a Afrika v centru pozornosti poslanců

Politika EU vůči Afghánistánu a Blízkému východu, včetně Sýrie, ale také současná situace v Tibetu po nedávných upáleních se řady tamních obyvatel a obnovené násilí v Demokratické republice Kongo (DRK) budou v úterý odpoledne předmětem diskuse poslanců s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou. Parlament také ve středu přijme usnesení o Guineji-Bissau a situaci mezi Súdánem a Jižním Súdánem.


Poslanci chtějí zmocněnce EU pro lidská práva se silným mandátem
Ve středu přijme Parlament doporučení pro nového zvláštního zmocněnce EU pro lidská práva. Tento post byl vytvořen po opakovaných urgencích Parlamentu, který vyzve Radu, aby jmenovala mezinárodně uznávanou osobnost, jejímž úkolem bude posílit lidskoprávní profil Evropské unie ve světě.


Poslanci volají po investicích do pracovních míst
Vytváření pracovních míst musí být dle poslanců hlavní prioritou Evropy. V usnesení, o kterém budou hlasovat ve středu, by měli vyzvat k sepsání investičního paktu zaměřeného na využití potenciálu pro zaměstnanost a růst v zelené ekonomice, zdravotnictví, sociálních službách a nových technologiích. Očekává se, že pozitivně přijmou soubor návrhů Komise z 18. dubna 2012 k oživení hospodářství spojeném s podporou zaměstnanosti, mezi nimiž figuruje i návrh na zavedení minimálních mezd.


Nebezpečné chemikálie: přísnější kontroly a více veřejných informací

Nová unijní pravidla by měla zvýšit četnost inspekcí závodů pracujících s nebezpečnými chemikáliemi, v návaznosti na katastrofu týkající se "červeného kalu" v Maďarsku z roku 2010. Pravidla také zajistí občanům právo na informace o závodech v blízkosti jejich bydliště, jakož i podrobné informace o krizových plánech v případě havárie. O navrhované legislativě, známé jako "Seveso III", budou poslanci hlasovat ve čtvrtek.


Poučení ze skandálu s prsními implantáty
Registr prsních implantátů, přísnější kontroly a sledovatelnost, a autorizační systém pro umístění implantátů na trh by dle poslanců měly zabránit opakování skandálu s vadnými prsními implantáty. Poslanci budou o usnesení v této věci hlasovat ve čtvrtek.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 11.6.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]