Newsletter - Plenární zasedání EP 10. - 13. září 2012 ve Štrasburku

Barrosova zpráva o stavu Unie

Předseda Komise José Manuel Barroso přednese ve středu poslancům své stěžejní plány ve výroční zprávě o stavu Unie. Očekává se, že se zaměří na opatření k vyřešení krize eurozóny a podpoří ambiciózní a prorůstově zaměřený dlouhodobý rozpočet EU.

Skutečnou bankovní unii, nikoli pouhý fíkový list

Ve čtvrtek přijmou poslanci usnesení varující členské státy, že plánovaná bankovní unie musí být ambiciózní a že jejich současné pohledy na její zavedení mohou vyslat špatný signál.

Energetická účinnost: závazné cíle pro renovace budov a plány na úsporu energií

Nová směrnice, o které bude plénum hlasovat v úterý, v případě jejího schválení zavede ve členských státech závazná opatření týkající se renovací veřejných budov, povinné plány na úsporu energií pro energetické společnosti a energetické audity pro všechny velké firmy. V úterý dopoledne budou poslanci v samostatné rozpravě diskutovat s komisařem Oettingerem o pokroku v zavádění 3. liberalizačního balíčku v energetice.

Oběti trestných činů získají základní práva napříč EU
Všechny oběti trestných činů napříč EU získají stejná minimální práva a jejich zvláštní potřeby budou individuálně posouzeny. Uvádí se tak v textu směrnice, na které se Parlament dohodl s představiteli Rady a o které budou poslanci hlasovat ve středu. Bezplatné služby jako psychologická podpora, překlady a tlumočení, budou dle návrhu dostupné všem obětem. V EU je denně obětí trestného činu na 75 milionů lidí.

Předsednictví Rady představí svůj postoj k rozpočtu na rok 2013

Zástupci kyperského předsednictví Rady budou v úterý diskutovat s poslanci o postoji členských států k rozpočtu EU na příští rok. Diskuse se zúčastní také komisař pro rozpočet Janusz Lewandowski.

Poslanci budou požadovat strategický koncept zahraniční politiky EU

Parlament bude ve středu v usnesení o výroční zprávě o společné zahraniční a bezpečnostní politice požadovat skutečně strategický koncept vnější činnosti EU zaměřený na posílení soudržnosti, konzistence a účinnosti zahraniční politiky Unie. V rozpravě s Catherine Ashton v úterý odpoledne se poslanci zaměří na zoufalou situaci v Sýrii a vývoj v Rusku, včetně případu Pussy Riot.

Údajná vězení CIA v Evropě: poslanci vyzvou členské státy k vyšetřování
Členské státy EU musí vyšetřit, zda na jejich území existovala tajná vězení či zařízení, ve kterých byly na začátku tohoto století zadržovány osoby v rámci programu CIA pro vydávání a tajné zadržování osob. Uvádí se tak v návrh usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Litvu, Polsko a Rumunsko by měl Parlament vyzvat k zahájení či pokračování nezávislého vyšetřování.

Rychlejší a účinnější využití technických norem podpoří hospodářský růst

Evropské firmy získají rychlejší přístup k normalizovaným řešením technických problémů, která jim umožní snížit výrobní náklady, napomůže šíření osvědčených postupů, podpoří konkurenceschopnost a hospodářský růst, díky nové dohodě o modernizaci tvorby evropských norem, kterou by měl v úterý schválit Parlament. Poslanci v jednání tlačili na posílení účasti malých podniků a dalších zainteresovaných stran při tvorbě norem.

Poslanci se vysloví proti placenému dárcovství tkání a buněk
Dárcovství tkání a buněk by mělo být dobrovolné, bezplatné a - ve většině případů - anonymní, uvádí se v nelegislativním usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Přestože zdravotní péče zůstává zejména národní kompetencí, poslanci navrhují, aby členské státy lépe spolupracovaly v případě přeshraničních dárcovství

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 10.9.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]