Letištní balíček: pravidla pro odbavování zavazadel si vyžadují další diskusi

Parlament ve středu schválil nová pravidla upravující rozhodování o co nejlepší ochraně místních obyvatel před hlukem z letadel a spravedlivější a flexibilnější využívání vzletových a přistávacích letištních časů. Návrh na posílení konkurence v oblasti poskytování služeb pozemní obsluhy byl plénem Parlamentu vrácen zpět do výboru pro dopravu a cestovní ruch. Dle poslanců je další diskuse o tom jak zvýšit efektivitu letištních služeb potřebná.

Namísto zamítnutí návrhu Komise o službách pozemní obsluhy, jak navrhoval výbor pro dopravu, požádal Parlament výbor, aby pokračoval svou práci na návrhu, aby byla zvýšena efektivita a kvalita služeb na letištích, která jsou využívána více než 5 miliony cestujících za rok.

Tento krok podpořila při hlasování také Olga Sehnalová (S&D, CZ), členka Výboru pro dopravu a cestovní ruch. "Návrh o podmínkách poskytování služeb pozemní obsluhy na letištích by měl být vrácen příslušným výborům k přepracování. Samotná vyšší liberalizace prosazovaná v návrhu zprávy lepší kvalitu nepřinese a navíc dostatečně negarantuje sociální práva, včetně pracovních podmínek zaměstnanců letištní obsluhy."

Hlavním cílem tohoto návrhu je připravit odvětví na globální konkurenci a zavést minimální standardy kvality," uvedl zpravodaj Artur Zasada (EPP, PL).

Said El Khadraoui (S&D, BE) vyzval k zamítnutí návrhu. "Měli bychom nechat na členských státech, aby rozhodly o dalším otevírání trhu," uvedl.

Ochrana místních obyvatel před hlukem z letadel
Pro každé letiště budou muset být přijaty specifické cíle na snížení hluku. Pro jejich splnění však budou muset být dodržována společná pravidla, dle nové směrnice o provozních omezeních podmíněných hlukem, kterou poslanci schválili poměrem hlasů 501 (pro): 155 (proti): 8 (zdrželo se hlasování).

Aby mohly místní úřady zvolit co nejefektivnější řešení omezení hluku z hlediska nákladů, poslanci do směrnice vložili požadavek na zohlednění zdravotních, ekonomických a sociálních aspektů a následování "vyváženého přístupu" stanoveného Mezinárodní asociací pro civilní letectví (ICAO).

Evropská komise by měla být oprávněna hodnotit navrhovaná provozní omezení, ale "bylo by špatným řešením umožnit Komisi, aby mohla zrušit rozhodnutí členských států," uvedl před hlasováním zpravodaj Jörg Leichtfried (S&D, AT). Poslanci nechali na místních orgánech, aby se rozhodly, zda vezmou stanovisko Komise v potaz.

Spravedlivější rozdělování intervalů - lepší využívání kapacity letišť
Parlament také schválil pravidla pro přidělování přistávacích a vzletových letištních časů a pravidla pro jejich výměnu (druhotné obchodování). Jejich cílem je zajistit, aby byly nevyužité intervaly k dispozici dopravcům, kteří o ně mají zájem co nejrychleji a transparentním způsobem. Zároveň by však nemělo být dotčeno spojení mezi regionálními letišti a velkými letištními uzly.

Poslanci zamítli návrh Komise na zvýšení stropu "Use-it or Lose-it" z 80% na 85 % přidělených letištních časů. Místo toho chtějí posílit systém sankcí s cílem odradit letecké společnosti od držení intervalů namísto jejich použití, či jejich příliš pomalého navrácení do fondu.

"Přidělování musí být nestranné," naléhal zpravodaj Gioammaria Uggias (ALDE, IT). "Rozhodli jsme proto, že koordinátoři letištních časů musí být zcela nezávislí na orgánech letiště a leteckých dopravců."

Jeho zprávu přijal Parlament 565 hlasy pro, 69 proti a 26 poslanců se zdrželo hlasování.

Datum: 14.12.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]