Jak se volí nový předseda Evropského parlamentu?

Ve dnech 17. a 18. ledna si poslanci Evropského parlamentu volí nového předsedu, místopředsedy a kvestory. Tři kandidáti na předsedu, britský konzervativec Nirj Deva, německý socialista Martin Schulz a britská liberálka Diana Wallis minulý týden představili své plány a názory ve veřejné debatě. Ještě než poslanci vhodí své hlasy do uren, připravili jsme pro vás všechno podstatné, co o volbách potřebujete vědět.
Proč se volí předseda právě teď?
Evropský parlament je sice volen na pět let, ale doba trvání mandátu předsedy, místopředsedů a kvestorů je dva a půl roku, tedy polovina parlamentního období. A v polovině volebního období jsme právě teď. Předseda Parlamentu může být zvolen vícekrát po sobě.

Kdo může kandidovat na předsedu Evropského parlamentu?
Kdokoliv z poslanců Evropského parlamentu, kterého nominuje buď politická skupina nebo minimálně 40 poslanců, se může přihlásit jako kandidát na funkci předsedy. Se svou nominací musí souhlasit. Nominace lze předkládat do začátku volebního plenárního zasedání, tentokrát to bylo do pondělí, 16. ledna, 15:00 hodin.

Jak je předseda volen a kolik hlasů potřebuje ke zvolení?
Předseda Parlamentu je volen v tajných volbách. Poslanci na volebních lístcích označí jedno jméno, kterému dávají přednost, a jeden po druhém přistupují k urně, do které vhodí svůj volební lístek. Průběh volby sleduje 8 sčitatelů, kteří jsou zvoleni mezi poslanci.

Kandidát, který obdrží absolutní většinu odevzdaných hlasů, tedy nejméně 50 procent plus jeden hlas, je zvolen předsedou. Poškozené nebo prázdné lístky se nezapočítávají.

Pokud není nikdo zvolen v prvním kole, stejní nebo i další, noví, kandidáti mohou být nominováni do druhého kola, které proběhne podle stejných pravidel jako kolo první. Pokud není nikdo zvolen ani v druhém kole, proběhne stejným způsobem i kolo třetí.

Pokud nikdo nezíská absolutní většinu ani ve třetím kole, dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů z třetího kola postupují do kola čtvrtého, kde jim k vítězství stačí jednoduchá většina, tedy kdo získá více hlasů, vítězí. Pokud získají oba kandidáti stejně hlasů, je vítězem prohlášen ten, který je starší.

Jaká je role předsedy Evropského parlamentu?
Předseda řídí práci Evropského parlamentu a jeho orgánů (předsednictva a Konference předsedů) a rozpravy v plénu, a zajišťuje dodržování jednacího řádu EP.

Zastupuje Parlament v právních záležitostech a ve všech vnějších vztazích. Na začátku každého zasedání Evropské rady vystupuje předseda Parlamentu se stanoviskem Parlamentu k bodům, o kterých se bude jednat.

Poté, co Evropský parlament schválí roční rozpočet Evropské unie, předseda Parlamentu ho podepíše a tím ho uvádí v platnost.

Předseda Evropského parlamentu podepisuje společně s předsedou Rady veškeré legislativní akty přijímané řádným legislativním postupem, což dnes platí pro naprostou většinu legislativy.

Kolik má Evropský parlament místopředsedů, jak jsou voleni a jaká je jejich role?
Evropský parlament má 14 místopředsedů.

Jejich volba probíhá poté, co je zvolen předseda Parlamentu. Místopředsedové jsou voleni v tajné volbě, s jediným hlasovacím lístkem. Poslanci na něm označí všechny kandidáty, kterým si přejí dát svůj hlas. Kandidáti, kteří při první volbě získají absolutní většinu odevzdaných hlasů, se považují za zvolené do čtrnáctého místa podle pořadí získaných hlasů. Pokud v prvním kole není zvoleno všech 14 místopředsedů, rozhoduje se o zbylých místech ve druhém kole, podle stejných pravidel. Když je potřeba ještě třetí volba, stačí pro zvolení na zbývající místa poměrná většina. V případě rovnosti hlasů je prohlášen za zvoleného nejstarší poslanec.

Jako při volbě předsedy, i zde lze mezi jednotlivými koly navrhovat nové kandidáty.
Místopředsedové jsou členy předsednictva Parlamentu. V případě nepřítomnosti předsedy řídí plenární zasedání. Tři místopředsedové jsou stálými členy dohodovacího výboru. Předseda může na jednoho nebo více místopředsedů delegovat jakékoli povinnosti, úkoly nebo pravomoci v rámci pravidel Parlamentu.

Kdo jsou to kvestoři a jak jsou voleni?
Evropský parlament má pět kvestorů, volených na dva a půl roku.

K volbě kvestorů se přistupuje po zvolení předsedy a místopředsedů. Hlasuje se tajně a kvestoři musí být zvoleni většinou. Způsob volby je velmi podobný volbám místopředsedů. Pro zvolení v prvním nebo druhém kole je potřeba absolutní většiny odevzdaných hlasů, ve třetím kole postačuje prostá většina.

Kvestoři jsou zodpovědní za administrativní a finanční záležitosti, které se přímo týkají poslanců, například obstarávání zařízení a služeb obecného rázu.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 17.1.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]