Deset zpráv z březnového Štrasburku

Ve dnech 7. - 10. 3. 2016 se ve Štrasburku konalo plenární zasedání Evropského parlamentu. 

Výsledky pondělního summitu mezi šéfy vlád EU a Turecka zhodnotili poslanci ve středu. Návrh Ankary na řízení příchodů uprchlíků vyvolal mnoho otázek. Poslanci požadovali po Komisi a členských státech, aby jakákoliv budoucí dohoda byla v souladu s mezinárodním azylovým právem. Kritizovali zároveň tureckou vládu za zásahy proti svobodě tisku a menšinám.

Parlament si připomněl Mezinárodní den žen a situaci uprchlic v debatě s Vysokým komisařem OSN Filippenm Grandim. V usnesení poslanci upozorňují na zranitelnost žen mezi azylanty a požadují, aby násilí na základě pohlaví bylo považováno za opodstatnění nároku na azyl.

O uprchlické krizi a reakci Evropy s poslanci hovořil také švédský premiér Stefan Löfven. Podle jeho zkušenosti je nutné trvat na dvou principech: chránit hranice Evropy a zároveň neustupovat od základních evropských hodnot.

V úterý hlasovali poslanci o novinkách v programu mléko a ovoce do škol. Chtějí zjednodušit jeho podmínky a navýšit rozpočet. Navíc ale navrhují, aby program zahrnoval vzdělávání o zdravé výživě, byl prospěšný místním producentům a také přispíval ke snižování plýtvání potravinami. Program je i nadále dobrovolný.

V ten samý den poslanci hlasovali o nových pravidlech, která by měla vést ke snížení cen přístavních služeb jako je odtahování a kotvení. Hlavním smyslem změn je zaručit transparentní stanovování cen.

Ve středečním hlasování se většina poslanců vyslovila proti prodloužení dohody Komise se společností Philip Morris International (PMI), která vyprší v červenci 2016. Poslanci totiž zpochybnili její efektivnost v boji proti pašování cigaret a naopak vyzvali Komisi, aby plně využívala již dostupné nástroje.

Zdraví zvířat bylo na programu v úterý a čtvrtek. Nejdříve poslanci odhlasovali opatření proti šíření nemocí hospodářských zvířat, které mohou být nakažlivé i pro lidi. Poslanci chtějí zajistit lepší prevenci epidemií jako je ptačí chřipka nebo slintavka a kulhavka.

Ve čtvrtek pak Parlament odhlasoval návrh na omezení používání veterinárních antibiotik a zákaz jejich preventivního podávání hospodářským zvířatům.

Podle nových pravidel, která poslanci podpořili ve středu, by měly všechny členské státy zajistit, že děti a mladiství mladší osmnácti let podezřelí nebo obvinění z trestného činu budou mít u soudu k dispozici právníka.

Tradičně na závěr plenárního týdne ve Štrasburku se diskutují případy porušování lidských práv ve světě. Tentokrát mezi nimi byla situace s velmi konkrétním propojením do Evropy: V Egyptě byl mučen a zavražděn italský student Giulio Regeni a existují vážná podezření, že se tak stalo dílem státních represivních složek. Poslanci žádají řádné vyšetření případu a vyvození důsledků.

Zdrojem: Tisková kancelář Evropského parlamentu

Datum: 11.3.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]