Co možná ještě nevíte o ACTA

Dohodu ACTA proti padělání a porušování autorských práv zatím podepsalo 30 zemí uvnitř i mimo EU. V platnost však může vstoupit pouze se souhlasem Evropského parlamentu. V nadcházejících měsících bude mít Evropský parlament možnost rozhodnout o jejím osudu. Buď ji schválí, nebo zamítne. O co ale v dohodě jde? Co má ACTA za úkol? Proč vyvolala protesty po celém světě? Jak o ní bude Evropský parlament rozhodovat a budete mít možnost sledovat ho při práci? Odpovědi najdete v našem článku.


Co je ACTA?
Obchodní dohoda proti padělatelství ACTA je zaměřena na účinnější prosazování práv duševního vlastnictví na mezinárodní úrovni. Mnohé země se obávají, že padělatelství a pirátství způsobuje jejich hospodářství velké škody. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD odhaduje, že v roce 2006 činila hodnota mezinárodního obchodu s padělky a pirátskými kopiemi 200 miliard US dolarů, a to bez započítání digitálních produktů.


Na co se bude ACTA vztahovat?

ACTA se bude vztahovat na vše od padělaného zboží až po porušování autorských práv na internetu


Kdo se na ACTA podílí?
Dohoda ACTA byla sjednána mezi EU a jejími členskými státy, USA, Austrálií, Kanadou, Japonskem, Mexikem, Marokem, Novým Zélandem, Singapurem, Jižní Koreou a Švýcarskem. Jakmile dohoda vstoupí v platnost, může se k ní připojit každý člen Světové obchodní organizace.


Proč je ACTA tak kontroverzní?
Kritici dohody se obávají, že bude upřednostňovat zájmy velkých společností na úkor občanských práv. Její možné využití v oblasti internetu vidí jako ohrožení soukromí lidí a lidských práv. Kromě toho jednání kolem ACTA byla považována za netransparentní, protože se jich neúčastnili zástupci občanské veřejnosti a rozvojové země.


Které země ACTA podepsaly?
Dohodu podepsaly všechny členské země EU, s výjimkou Kypru, Estonska, Slovenska, Německa a Nizozemska. Ze zemí mimo EU dohodu podepsala Austrálie, Kanada, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Jižní Korea a Spojené státy.


Proč je úloha Evropského parlamentu rozhodující?
Aby mohla dohoda ACTA vstoupit v EU v platnost, Evropský parlament s ní musí vyslovit souhlas. Od vstupu Lisabonské smlouvy v platnost má Evropský parlament právo vetovat většinu mezinárodních dohod uzavíraných Evropskou unií.


Jaké má Evropský parlament možnosti?

Evropský parlament nemůže text dohody nijak měnit, formálně má právo pouze s dohodou vyslovit souhlas, nebo ji odmítnout.

Před tímto rozhodnutím může Evropský parlament zvážit možnost předložit text dohody Evropskému soudnímu dvoru k posouzení jeho slučitelnosti s právem Evropské unie.

V neposlední řadě má Evropský parlament teoreticky možnost odložit poskytnutí souhlasu na neurčito, protože pro něj neexistuje žádná zákonná časová lhůta pro odpověď. Tím by v podstatě znemožnil to, aby ACTA vstoupila v EU platnost, protože k tomu je potřeba výslovného souhlasu Parlamentu.


Jak bude probíhat rozhodovací proces v Evropském parlamentu?
Evropský parlament je zavázán transparentností a aktivně podporuje občany, aby se do procesu zapojili, prostudovali si příslušné dokumenty nebo sledovali jednání, které jsou ve velké většině přenášeny prostřednictvím webových stránek Evropského parlamentu.

Přípravné práce budou probíhat v parlamentních výborech. Odpovědným výborem je Výbor pro zahraniční obchod (INTA). Ten vypracuje doporučení Evropskému parlamentu, jestli dohodu ACTA schválit nebo ne. Zpravodajem Evropského parlamentu ve Výboru pro zahraniční obchod byl jmenován britský poslanec ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů David Martin.

K ACTA se nicméně budou vyjadřovat další čtyři výbory:

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE) Výbor pro právní záležitosti (JURI) Výbor pro občanské svobody (LIBE) Výbor pro rozvoj (DEVE)
Během několika následujících měsíců budou členové těchto výborů jednat s co největším počtem zainteresovaných stran, aby mohli využít jejich znalostí a zkušeností k přijetí informovaného rozhodnutí. Většina, ne-li všechna jejich jednání bude přenášena v přímém přenosu na webových stránkách Evropského parlamentu. Hned poté, co výbory přijmou své zprávy a doporučení, zveřejníme i tyto dokumenty.

V konečné fázi bude Evropský parlament o dohodě ACTA jednat a hlasovat během plenárního zasedání, které lze také sledovat v přímém přenosu na parlamentních webových stránkách.


Jak se zatím Evropský parlament k ACTA vyjadřoval?
Evropský parlament v minulosti ve třech svých usneseních vyzval Evropskou komisi, aby dokumentaci o ACTA zveřejnila a aby se zvýšila účast Evropského parlamentu při jednáních o obsahu dohody.

Ve svém usnesení z 11. března 2009 Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby "okamžitě zveřejnila všechny dokumenty související s probíhajícími mezinárodními jednáními o ACTA".

V usnesení z 10. března 2010 Evropský parlament zamítl způsob vyjednávání a tajnosti kolem ACTA slovy: " Evropský parlament vyjadřuje politování nad tím, že se strany záměrně rozhodly nejednat prostřednictvím etablovaných mezinárodních organizací, jako jsou WIPO a WTO, které zřídily systémy pro poskytování informací veřejnosti a provádění konzultací;" a "Evropský parlament vyjadřuje své znepokojení nad nedostatkem transparentnosti při vedení jednání o dohodě ACTA, jenž je v rozporu s literou i duchem Smlouvy o fungování EU"

Ve svém usnesení z 24. listopadu 2010 Evropský parlament uvítal dohodu ACTA jako krok správným směrem a vyzval Evropskou komisi, aby potvrdila, že dohoda nebude mít žádný dopad na základní svobody a stávající legislativu.


Co se stane, pokud dá Evropský parlament svůj souhlas?
Než by dohoda vstoupila v platnost v Evropské unii, stále ještě by ji musel podepsat Kypr, Estonsko, Slovensko, Německo a Nizozemsko, a všechny členské země by ji musely ratifikovat.


Co se stane, když Evropský parlament dohodu ACTA odmítne?
V případě odmítnutí Evropským parlamentem nebude dohoda ACTA moci vstoupit v Evropské unii v platnost. Bez souhlasu Evropského parlamentu nebude žádná dohoda v EU možná. Pokud však zbývající země mimo Evropskou unii dohodu přesto ratifikují, dohoda v nich vstoupí v platnost.


Jak a kde můžu sledovat nejnovější vývoj ohledně ACTA v Evropském parlamentu?
Evropský parlament připravuje speciál o ACTA, který bude pravidelně aktualizován. Bude upozorňovat na přímé přenosy z jednotlivých jednání a zveřejní odkazy na všechny dostupné dokumenty. Chybět nebudou ani pravidelné zprávy na facebookových stránkách Evropského parlamentu a na účtu na Twitteru.


Zdroj: www.europarl.europa.eu

Datum: 22.2.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]