10 x z březnového plenárního zasedání

Jak se dostat z hospodářské krize? To je otázka, na kterou hledali poslanci odpověď při své plenární debatě o výsledcích poslední Evropské rady, která formalizovala fiskální pakt EU. Schválili také ustanovení výboru pro vyšetřování organizovaného zločinu a dali zelenou dohodě mezi EU a USA ukončující tzv. válku o hovězí.

V rámci zahájení plenárního zasedání v pondělí odpoledne poslanci minutou ticha uctili památku obětí represí v Sýrii. Připomněli také oběti terorismu v Evropě a zemětřesení v Japonsku, od kterého uplynul právě rok.

Ve velmi emotivní atmosféře pak Parlament reagoval na zprávy o tragické nehodě belgického autobusu ve Švýcarsku. Památku 28 obětí, mezi nimiž bylo 22 dětí, uctil minutou ticha. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz vyjádřil "hlubokou soustrast s rodinami obětí a se všemi, jichž se tato tragédie dotkla".

Společně s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuy a předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem poslanci v úterý dopoledne projednali závěry Evropské rady, která se 1.-2. března zaměřila na řešení ekonomické krize.

Zvláštní výbor pro vyšetřování organizovaného zločinu, korupce a praní špinavých peněz má od středy oficiální roční mandát. Výbor má zjišťovat, jak organizovaný zločin pronikl do hospodářství EU, její veřejné správy a finančních systémů.

Ve středu Parlament schválil dohodu, která umožňuje Evropské unii, aby ponechala v platnosti zákaz dovozu hormonálně ošetřeného hovězího výměnou za zvýšení kvóty na dovoz vysokojakostního hovězího masa z USA a Kanady.

Výdaje na léčbu diabetu už teď v EU činí 10 procent výdajů ve zdravotnictví a situace se má zhoršovat. EU musí přijít s unijní strategií zaměřenou na prevenci a včasnou diagnózu, požadují poslanci ve středečním usnesení.

Ve čtvrtek poslanci odsoudili nedávno spuštěnou nizozemskou webovou stránku, která nabádá Nizozemce, aby zasílali stížnosti na migranty ze střední a východní Evropy, a vyzvali nizozemskou vládu, aby se i ona proti těmto webovým stránkám postavila.

V usnesení, které přijali ve čtvrtek, poslanci odsoudili nedostatky a nesrovnalosti v přípravě a průběhu ruských prezidentských voleb z 4. března. Vyzvali také Vladimíra Putina, aby zmírnil svou rétoriku namířenou proti demonstrantům a aby s nimi začal vést "upřímný dialog".

Právní a společenské důsledky útoků izraelských sil na palestinské televizní stanice na okupovaných palestinských územích byly ve čtvrtek odpoledne v centru pozornosti parlamentní rozpravy o lidských právech.

Evropský parlament najdete nejen na Facebooku, Twitteru, Flickru a LinkedIn, ale odteď už i na Foursquare. Staňte se starostou Evropského parlamentu.

Datum: 19.3.2012

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]