Program plenárního zasedání ve Štrasburku: 26. - 29. září

Na druhém zářijovém plenárním zasedání europoslanci projednávají - mimo jiné - tato témata: žádost Palestiny o uznání státnosti v OSN, zpráva o stavu Unie, balíček opatření, která by měla zamezit ignoraci varování EK k nápravě rozpočtových politik. Poslanci se také budou zabývat opatřeními pro zastavení nehodovosti na silnicích.


Větší transparentnost a lepší statistiky v budoucí správě ekonomických záležitostí
Parlament bude hlasovat o balíčku šesti opatření, který má za cíl zabránit členům eurozóny jednoduše ignorovat varování Komise k nápravě rozpočtových politik a zajistit, aby řešili ekonomické nerovnováhy pružněji. Balíček by měl výrazně zlepšit celkovou transparentnost a odpovědnost, a měl by také zlepšit kvalitu a přesnost statistik tím, že budou vytvářeny nezávisle.


Poslanci budou diskutovat žádost Palestiny o uznání státnosti v OSN
Parlament bude příští týden ve Štrasburku hlasovat o rezoluci zabývající se situací v Palestině. Před hlasováním ve Valném shromáždění OSN v úterý odpoledne budou poslanci diskutovat o agendě Valného shromáždění OSN s vysokou představitelkou EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Catherine Ashton. Diskuse se zaměří na mírový proces na Blízkém východě a poslední vývoj v severní Africe.


Posílení obchodu s palestinskou samosprávou s cílem pomoci rozvoji palestinského státu
Parlament bude příští týden hlasovat o obchodní dohodě, která si klade za cíl podpořit palestinskou ekonomiku tím, že uvolní přímý vývoz zemědělských produktů a produktů rybolovu z palestinských území do EU od počátku roku 2012.


Barroso v Parlamentu přednese Zprávu o stavu Unie
Předseda Komise José Manuel Barroso ve středu v Parlamentu přednese strategické priority Evropské komise ve své výroční Zprávě o stavu Unie. Po vystoupení bude následovat diskuse, ve které poslanci EP nastíní své pozice a požadavky na budoucí činnost Unie. Komise přijala svůj pracovní program pro rok 2012 v říjnu.


Plenární zasedání bude diskutovat o otázkách eurozóny s Jean-Claude Junckerem
V úterý odpoledne budou poslanci diskutovat o vývoji situace eurozóny s Jean-Claude Junckerem, předsedou Euroskupiny. Předmětem diskuse budou nejnaléhavější aktuální problémy stejně jako otázky, jak nejlépe dlouhodobě stabilizovat situaci. Debata začne v 15:00.


Horší časy pro komisaře v EP
V zájmu zvýšení dynamiky a aktuálnosti otázek na komisaře poslanci v budoucnu nebudou pokládat své dotazy písemně předem. Od nynějška budou tři nebo více komisařů odpovídat na otázky na konkrétní téma celých 90 minut. Tématem otázek v úterý 27. září bude "obchod EU a vztahy s třetími zeměmi", s komisaři De Guchtem, Fülem, Georgievou a Piebalgsem.


Konference Rio+20 by měla stanovit cíle trvale udržitelného rozvoje
EU by měla podle návrhu usnesení, které bude hlasováno ve čtvrtek, příští rok na summitu OSN Rio+20 usilovat o globální cíl pro obnovitelné zdroje energie a jiné "odpovědné" cíle udržitelného rozvoje.


Budoucnost Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci
Poslanci budou ve čtvrtek hlasovat ve Výboru pro zaměstnanost a sociální věci o usnesení, které navrhuje, aby Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci (EGF) v budoucnu byl zvláštní rozpočtovou položkou, aby mohl rychleji poskytovat pomoc propuštěným pracovníkům.


EP vyzývá k přijetí opatření pro zastavení prolévání krve na silnicích
Podle názoru členů Výboru pro dopravu by jen skutečný akční plán bezpečnosti silničního provozu mohl dramaticky snížit počet úmrtí a vážných zranění na evropských silnicích.* Návrh usnesení, který bude předložen k hlasování 27. září, navrhuje některá konkrétní opatření, která by Evropská komise měla neprodleně zavést.


Cestovní ruch: poslanci požadují vytvoření značky "Evropa"
V usnesení, o kterém se bude hlasovat v úterý, vyzvou poslanci Komisi, aby do konce roku 2012 předložila "integrovanou strategii pro cestovní ruch" a vytvořila značku "Evropa".

Datum: 27.9.2011

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]