Poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit plýtvání potravinami

88 milionů tun potravin je v EU podle odhadů každoročně promarněno. To odpovídá 173 kilogramům vyplýtvaného jídla na osobu a rok. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu proto právě schválili zprávu chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan, která navrhuje několik opatření pro snížení plýtvání potravin.

Kde se taková kvanta potravin promrhají? V celém dodavatelském řetězci: od farem, přes zpracování a výrobu, až k obchodům, restauracím a nakonec přímo v našich kuchyních. Největšími viníky jsou ale daleko před ostatními právě domácnosti: tam se podle odhadů vyplýtvá 53% potravin. Druhý největší je zpracovatelský průmysl, který má na kontě 19% plýtvání.

Je zřejmé, že právě chování spotřebitelů má velký podíl na plýtvání. Podle průzkumu Eurobarometr mnoho lidí úplně nerozumí označením trvanlivosti na potravinách, ačkoliv šest z deseti dotazovaných řeklo, že se vždycky řídí označením „minimální trvanlivost do“ a „spotřebujte do“.


Hospodářský, environmentální i etický problém

Když vyhodíme jídlo, končí tím v koši také cenné zdroje, které byly potřeba k jeho výrobě jako voda, půda, něčí práce, energie a tak dále. Plýtvání je proto ekologicky velmi ničivé. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se mrhání potravinami podílí z osmi procent na celkových emisích skleníkových plynů, které způsobuje lidská činnost. Na jedno kilo vyrobeného jídla se do atmosféry vypustí čtyři a půl kil oxidu uhličitého.

Plýtvání má také rozměr, který není vyčíslitelný v hospodářských ztrátách nebo emisích, ale který je morální. Celosvětově je podle citované FAO na světě 793 milionů lidí trpících podvýživou. Skoro každý desátý Evropan (55 milionů lidí) si kvalitní jídlo mohl dovolit jenom obden, jak vyplývá z dat Eurostatu pro rok 2014.


Parlament chce omezit plýtvání potravin

Zpráva chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan proto navrhuje několik opatření pro snížení plýtvání potravin. Do roku 2030 by měla EU snížit jejich horu vážící 88 milionů tun o polovinu. Tento cíl (redukce plýtvání o 50% do roku 2030) odráží také záměry stanovené v takzvaném odpadovém balíčku, který Parlament přijal letos v březnu.

Zpravodajka Borzan navrhuje několik konkrétních opatření pro redukci plýtvání:

  • Usnadnit darování potravin: Komise by měla navrhnout změnu směrnice o DPH, aby jednoznačně umožňovala osvobodit potravinové dary od povinností odvádět daně.
  • Zvyšovat informovanost spotřebitelů o významu označení „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost do“ na štítcích potravin. Potraviny totiž mnohdy ještě mohou být konzumovány po datu minimální trvanlivosti.

Zdrojem: Tisková zpráva Evropského parlamentu

Datum: 16.5.2017

Podobné články:

ČOI varuje před rizikovými e-shopy, spotřebitelům pomůže nová unijní legislativa 25.5.2017

Podle vyjádření České obchodní inspekce (ČOI) se v nedávné době se objevilo mnoho internetových stránek s „.cz“ koncovkou nabízejících zejména obuv, na kterých se nevyskytují žádné údaje o prodávajícím. Obchodní podmínky nasvědčují tomu, že se jedná o nepovedený (automatický) ...

Česko20+ v čele s Olgou Sehnalovou o kvalitních potravinách 20.5.2017

Další z tematických debat ČSSD s občany v rámci projektu Česko20+ se včera uskutečnila ve Zlíně. Tématem debaty, jíž cílem je zformulovat dlouhodobou vizi fungování České republiky v klíčových oblastech života v příštích 20 letech a prohloubit společenský dialog ...

Poslanci EP schválili rezoluci k silniční dopravě 18.5.2017

Na plenárním zasedání ve Štrasburku dnes poslanci Evropského parlamentu odhlasovali rezoluci k silniční dopravě v EU. Rezoluce souvisí s připravovaným návrhem Komise, která by 31. května měla představit tzv. “silniční balíček”, návrh několika legislativních opatření v silniční ...

Poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit plýtvání potravinami 16.5.2017

88 milionů tun potravin je v EU podle odhadů každoročně promarněno. To odpovídá 173 kilogramům vyplýtvaného jídla na osobu a rok. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu proto právě schválili zprávu chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan, která navrhuje několik ...

Olga Sehnalová pro TASR: Europarlament žiada európsky prieskum kvality potravín 15.5.2017

Evropský parlament žádá evropský průzkum kvality potravin, upozornila v pátek 12. 5. Olga Sehnalová na semináři "Dvojí kvalita potravin", který v Bruselu uspořádalo Stálé zastoupení Slovenska při EU. Podrobnosti si můžete přečíst i ve zprávě slovenské tiskové agentury ...

Olga Sehnalová vystoupila v Bruselu na slovenském semináři ke dvojí kvalitě potravin 12.5.2017

Dvojí kvalita značkových potravin byla tématem semináře, který dnes zorganizovalo Stálé zastoupení Slovenska při Evropské unii v návaznosti na nedávné iniciativy zemí střední a východní Evropy k této otázce. Cílem akce bylo představit výsledky dosavadních srovnávacích testů ...

Jak to vidím já
Čí výklad vyhraje?

Sdělení, kterému všichni rozumí a ještě navíc mu věří, je to, co vyhrává volby. ...
pokračování

Naše ožehavé téma
Vybíráme z článků
Naše videa
Litevské dny Olgy Sehnalové

11.11.2013 | Jaké byly Litevské dny? Podívejte se na naše video z průběhu akce
Stáhněte si

Rychlé odkazy
O mně
Aktivity
Tiskové zprávy
Newsletter EP
Aktuality nejen z EP
Názory a komentáře
Veřejné konzultace
Fotogalerie
Vystoupení v EP
Kontakty
Přístupná verze webu

vote vatch.eu
Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2016. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]