Parlament ubránil 3,5 miliard EUR pomoci nejchudším pro léta 2014 - 2020

Nejchudší občané EU budou i nadále dostávat jídlo, základní materiální pomoc a sociální zabezpečení z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Parlament v úterý schválil dohodu s Radou o pravidlech financování fondu pro období 2014 - 2020. Poslancům se v jednáních podařilo uhájit objem jeho prostředků ve výši 3,5 miliard EUR. Radu rovněž přesvědčili, aby byl fond plně funkční s okamžitou platností.

 "Ve více než rok trvajících jednáních s Komisí a členskými státy jsme dosáhli našich hlavních cílů - zvýšit rozpočet ze 2,5 na 3,5 miliardy EUR, posílit roli organizací bojujících proti chudobě nastavení, chodu a monitorování činnosti fondu, a zjednodušit administrativní postupy. Nový Fond evropské pomoci nejchudším osobám, na kterém jsme se dohodli, představuje vůbec první evropskou iniciativu, která cílí na osoby v mimořádné nouzi, zejména ty zažívající potravinovou chudobu, bezdomovectví a dětskou chudobu, ve všech členských státech,” uvedla zpravodajka EP Emer Costello (S&D, IE).

Dle dohody dosažené ve spolupráci s litevským předsednictvím bude v období let 2014 až 2020 nevládním organizacím a charitám ve všech členských státech Evropské unie k dispozici 3,5 mld. EUR. „ Jednání s členskými státy o konečné podobě fondu nebylo snadné. Pokud by nedošlo k dohodě, znamenalo by to přímou hrozbu pro programy potravinové pomoci v mnoha členských státech, včetně České republiky", uvedla česká europoslankyně, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D). "Fond bude poskytovat nezbytné prostředky pro potravinovou a materiální pomoc, jako jsou boty, hygienické potřeby nebo přikrývky pro nejchudší osoby. Jeho cílem je rovněž podpora sociálního začleňování a sdílení zkušeností v boji s extrémní chudobou,“ dodala Sehnalová.

Širší působnost fondu

Nový fond bude pokrývat všechny členské státy a nahradí program distribuce potravin, který využíval přebytky vyprodukované v rámci společné zemědělské politiky. Působnost fondu bude rozšířena o dvojici programů na distribuci potravin a základní materiální pomoc (např. oblečení a školní vybavení). Financována budou rovněž opatření napomáhající sociálnímu začleňování nejchudších osob v EU.

Potravinové dary

Fond bude také podporovat potravinové dary, zejména sběr, přepravu, skladování a distribuci potravin, čímž přispěje k omezení plýtvání potravinami.

Míra spolufinancování

Výsledný text odráží požadavek Parlamentu na to, aby míra spolufinancování (část placená EU) činila 85 % způsobilých výdajů. V případě zemí, které byly nejvíce zasaženy krizí, bude možno míru spolufinancování zvýšit na 95 %.

Další postup

Výsledný text musí ještě formálně schválit Rada. Za účelem zabránění přerušení pomoci budou uplatňována přechodná opatření.

Doplňující informace

V roce 2011 byla téměř čtvrtina obyvatel Unie (120 milionů osob) ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením. Parlament v roce 2011 bojoval za to, aby program potravinové pomoci pro potřebné občany pokračoval i v příštím rozpočtovém období, zatímco si některé členské státy přály program z úsporných důvodů zrušit.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 27.2.2014

Podobné články:

Poučení z krizového vývoje aneb Je řešením stavět obří nemocnice? 28.4.2020

Zastupitelstvo Zlínského kraje se chystá na svém květnovém zasedání opakovat hlasování o výstavbě nové krajské supernemocnice v Malenovicích. Bude to už potřetí. Poprvé zastupitelé záměr neschválili, nečekané opakované hlasování v prosinci dopadlo nejtěsnějším výsledkem opačně. ...

Krásné Vánoce 18.12.2019

Přeji Vám všem krásné vánoční svátky a v novém roce pevné zdraví a mnoho radosti, ať už Vám ji udělá cokoliv.

Tradice Evropských dnů v Kroměříži pokračuje. Představujeme Finsko. 18.11.2019

Evropské dny, jejichž tradici začala v Kroměříži bývalá europoslankyně Olga Sehnalová pokračují. Předsednickou zemí EU je Finsko, kterému je věnován týden akcí, které mají Zemi tisíců jezer představit kroměřížskému publiku. O organizaci se tentokrát postarali členové ...

Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením 1.11.2019

Dnes proběhla v Brně konference s názvem Deset let s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, kterou uspořádal Úřad veřejné ochránkyně práv. K Úmluvě OSN se připojila Česká republika i Evropská unie. Jde o důležitý právní dokument, o který se opírají práva osob ...

Anketa Zlatý oříšek 13.10.2019

Anketa Zlatý oříšek, která si všímá nadaných a šikovných děti bez ohledu na oblast, ve které vynikají, existuje řadu let, ale své krajské kolo ve Zlínském kraji, měla dnes poprve. Organizace se ujalo Středisko TyMy v Holešově a přehlídka dvanácti nominovaných do užšího ...

Proč jsme založili spolek Evropa doma? 1.10.2019

Když něco končí, současně něco začíná. V uplynulých deseti letech jsme v trochu jiné pozici dělali nejrůznější osvětové akce pro veřejnost, které si získaly mezi lidmi své dlouholeté příznivce. Ať už to byly spotřebitelské přednášky pro seniory, testování dvojí kvality, ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]