Olga Sehnalová vystoupila v Bruselu na slovenském semináři ke dvojí kvalitě potravin

Dvojí kvalita značkových potravin byla tématem semináře, který dnes zorganizovalo Stálé zastoupení Slovenska při Evropské unii v návaznosti na nedávné iniciativy zemí střední a východní Evropy k této otázce. Cílem akce bylo představit výsledky dosavadních srovnávacích testů a nastínit možná řešení dvojí kvality z pohledu vnitřního trhu na evropské úrovni. 

V rámci úvodního panelu Olga Sehnalová přítomným hostům představila výsledky srovnávání značkových potravin zakoupených v České republice a v Německu, které zorganizovala v roce 2015, a v němž se lišila třetina testovaných výrobků. Poznatky z dalších nedávných výzkumů přestavili zástupci státní správy Slovenska a Maďarska, kteří také poukázali na přítomnost fenoménu odlišného složení výrobků, které na první pohled vypadají obdobně a jsou inzerovány pod stejným marketingem. Příslib dalších testů zazněl i od zástupkyň České republiky a Chorvatska.

Ve druhé části se vystupující věnovali také možným řešením. Vedle Olgy Sehnalové, která zrekapitulovala své dosavadní aktivity na půdě Evropského parlamentu i v ČR, se panelu zúčastnila i vedoucí kabinetu komisařky V. Jourové, ředitel asociace, zastřešující výrobce značkových potravin, a také chorvatská europoslankyně B. Borzan. Podle Olgy Sehnalové je nutné zvýšit aktivitu dozorových orgánů a dvojí kvalitu řešit jako diskriminační a nekalou praktiku, jednou z možných cest může být také nová legislativa. Evropská komise naopak avizovala, že momentálně teprve sbírá konkrétní poznatky, které bude dále potřeba analyzovat. Z pohledu výrobců pak dvojí kvalita není všeobecný problém a konkrétní rozdíly mezi potravinami jsou v zájmu koncových spotřebitelů. Po medializaci a politizaci tématu nicméně někteří výrobci zvažují revizi dosavadních výrobních procesů.

"Dnešní seminář je dalším příspěvkem do veřejné debaty, díky ní ti, kteří dosud dvojí kvalitu zlehčovali, začínají téma brát vážně. Poděkování patří zejména slovenským kolegům, kteří téma nastolili mezi členskými státy a pokračují v navazujících aktivitách. Pouze společný tlak členských zemí EU a Evropského parlamentu, kde téma opakovaně nadnáším, může přimět Evropskou komisi konečně konat. Naši spotřebitelé mají již dávno jasno v tom, že s nimi ne všichni výrobci jednají fér. Argumenty o rozdílných chuťových a cenových preferencích jsem již vyvrátila, dvojí kvalitu prostě nelze donekonečna obhajovat," uvedla k semináři Olga Sehnalová.

Datum: 12.5.2017

Podobné články:

ČOI varuje před rizikovými e-shopy, spotřebitelům pomůže nová unijní legislativa 25.5.2017

Podle vyjádření České obchodní inspekce (ČOI) se v nedávné době se objevilo mnoho internetových stránek s „.cz“ koncovkou nabízejících zejména obuv, na kterých se nevyskytují žádné údaje o prodávajícím. Obchodní podmínky nasvědčují tomu, že se jedná o nepovedený (automatický) ...

Česko20+ v čele s Olgou Sehnalovou o kvalitních potravinách 20.5.2017

Další z tematických debat ČSSD s občany v rámci projektu Česko20+ se včera uskutečnila ve Zlíně. Tématem debaty, jíž cílem je zformulovat dlouhodobou vizi fungování České republiky v klíčových oblastech života v příštích 20 letech a prohloubit společenský dialog ...

Poslanci EP schválili rezoluci k silniční dopravě 18.5.2017

Na plenárním zasedání ve Štrasburku dnes poslanci Evropského parlamentu odhlasovali rezoluci k silniční dopravě v EU. Rezoluce souvisí s připravovaným návrhem Komise, která by 31. května měla představit tzv. “silniční balíček”, návrh několika legislativních opatření v silniční ...

Poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit plýtvání potravinami 16.5.2017

88 milionů tun potravin je v EU podle odhadů každoročně promarněno. To odpovídá 173 kilogramům vyplýtvaného jídla na osobu a rok. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu proto právě schválili zprávu chorvatské sociální demokratky Biljany Borzan, která navrhuje několik ...

Olga Sehnalová pro TASR: Europarlament žiada európsky prieskum kvality potravín 15.5.2017

Evropský parlament žádá evropský průzkum kvality potravin, upozornila v pátek 12. 5. Olga Sehnalová na semináři "Dvojí kvalita potravin", který v Bruselu uspořádalo Stálé zastoupení Slovenska při EU. Podrobnosti si můžete přečíst i ve zprávě slovenské tiskové agentury ...

Olga Sehnalová vystoupila v Bruselu na slovenském semináři ke dvojí kvalitě potravin 12.5.2017

Dvojí kvalita značkových potravin byla tématem semináře, který dnes zorganizovalo Stálé zastoupení Slovenska při Evropské unii v návaznosti na nedávné iniciativy zemí střední a východní Evropy k této otázce. Cílem akce bylo představit výsledky dosavadních srovnávacích testů ...

Jak to vidím já
Čí výklad vyhraje?

Sdělení, kterému všichni rozumí a ještě navíc mu věří, je to, co vyhrává volby. ...
pokračování

Naše ožehavé téma
Vybíráme z článků
Naše videa
Na film Cigán se do Evropského parlamentu přišli podívat komisaři i velvyslanec

10.4.2013 | Záznam z promítán filmu Cigán v Evropském parlamentu
Stáhněte si

Rychlé odkazy
O mně
Aktivity
Tiskové zprávy
Newsletter EP
Aktuality nejen z EP
Názory a komentáře
Veřejné konzultace
Fotogalerie
Vystoupení v EP
Kontakty
Přístupná verze webu

vote vatch.eu
Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2016. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]