Newsletter plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku 14. - 17. července 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. července 2014 projednal následující témata: 

Zahájení zasedání: EU musí finančně podpořit obnovu Balkánu po povodních

"Kolektivní solidarita, která stála za přeshraničním záchranným a humanitárním úsilím v boji s následky květnových povodní v Bosně a Hercegovině, Srbsku a Chorvatsku, musí být podepřena asistencí a finanční pomocí EU," uvedl v úvodu druhého červencového plenárního zasedání předseda EP Martin Schulz.

Jean-Claude Juncker představil svůj program

"Jste prvním Parlamentem, který volí předsedu Komise," uvedl kandidát na post předsedy Komise Jean-Claude Juncker v poslední rozpravě s předsedy politických skupin před volbou v úterý 15. července. Poslanci aplaudovali mnoha z jeho cílů a ujištění.

Poslanci vyzvali k větší míře transparentnosti v jednání o transatlantickém obchodu

Občané EU musí být lépe informováni o pokroku v jednáních mezi EU a USA o navrženém transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), uvedli poslanci všech politických skupin v rozpravě s komisařem pro obchod Karlem De Guchtem v úterý 15. července podvečer.

Parlament zvolil Jean-Clauda Junckera předsedou Evropské komise

Evropský parlament zvolil 15. července v tajné volbě 422 hlasy Jean-Clauda Junckera předsedou Evropské komise. Nová Komise by se měla ujmout funkce 1. listopadu na pětileté funkční období. Minimální počet hlasů potřebných pro zvolení byl 376.

Mateřská dovolená: rozprava o záměru Komise stáhnout návrh unijní směrnice

Poslanci v úterý odpoledne probrali záměr stáhnout návrh směrnice EU o mateřské dovolené, po čtyřletém zablokování jeho projednávání v Radě. Parlament pozměnil prvotní návrh v říjnu 2010 s cílem zakázat propouštění těhotných zaměstnankyň po dobu alespoň šesti měsíců po skončení mateřské dovolené. Další pozměňovací návrhy měly za cíl prodloužit plně placenou mateřskou dovolenou v EU ze 14 na 20 týdnů či zavést dva týdny plně placené otcovské dovolené v průběhu mateřské dovolené.

Boj s nezaměstnaností mladých

Poslanci ve středu 16. července diskutovali s komisařem pro zaměstnanost a sociální věci Lászlem Andorem o přetrvávajícím problému nezaměstnanosti mladých. Parlament pak ve čtvrtek hlasoval o usnesení obsahujícím jeho doporučení pro boj s tímto problémem.

Poslanci dali zelenou čtveřici nových komisařů

Parlament ve středu schválil nominaci čtveřici kandidátů na post členů Evropské komise, kteří nahradí dosavadní komisaře, jež se stali poslanci EP. Komisaři budou do konce funkčního období stávající Komise, který končí 31. října 2014. V pondělí absolvovali slyšení ve výborech EP.

Evropský parlament podpořil vstup Litvy do eurozóny

Litva by se měla stát součástí eurozóny k 1. lednu 2015, doporučuje Evropský parlament v usnesení schváleném ve středu 16. července. Hlasování poslanců je v souladu s doporučením Evropské komise a politickou podporou, kterou návrhu vyslovily unijní šéfové vlád a států na červencovém zasedání Evropské rady.

Poslanci vyzývají EU, aby pomohla 5,3 milionům mladých lidí najít důstojné zaměstnání

Evropský parlament ve čtvrtek schválil usnesení, ve kterém vyzval k výraznějším opatřením na boj proti nezaměstnanosti mezi mladými lidmi, včetně společných minimálních standardů pro učňovskou přípravu a důstojných mezd. Financování programů týkajících se zaměstnanosti by rovněž mělo být dle poslanců v budoucích rozpočtech EU navýšeno.

Poslanci vyzývají Rusko, aby se podílelo na ukrajinském mírovém plánu

Rusko by mělo podpořit ukrajinský mírový plán, dodržovat příměří a stáhnout námezdní vojáky zpět do Ruska koridorem pro odchod vojáků, uvedli poslanci ve schváleném usnesení ze čtvrtka 17. července. Členské státy EU vyzývají, aby zakázaly prodej zbraní do Ruska a pomohly Ukrajině zajistit bezpečnost dodávek plynu pomocí jeho zpětného toku. Poslanci rovněž prohlašují, že jsou připraveni co nejdříve ratifikovat dohodu o přidružení a volném obchodu s Ukrajinou.

 

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR

Datum: 18.7.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]