Newsletter: Plenární zasedání EP 5. - 8. října 2015 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve dnech 5. - 8. října 2015 projednají poslanci Evropského parlamentu mimo jiné tato témata: 


Rozprava o stavu EU s Angelou Merkelovou a François Hollandem

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová ve středu uskuteční oficiální návštěvu Parlamentu. Tato vysoce symbolická návštěva 25 let po sjednocení Německa a 26 let po pádu Berlínské zdi připomene projevy François Mitterranda a Helmuta Kohla, kteří k EP společně promluvili v listopadu 1989. François Hollande a Angela Merkelová pronesou projev k plénu coby členové Evropské rady a budou od 15h do 17h diskutovat o současném stavu EU s předsedy politických skupin.

 

Španělský král Felipe VI. promluví ve středu k Parlamentu 

Španělský král Felipe pronese ve středu v poledne slavnostní projev k plénu Evropského parlamentu. Po jeho návštěvě v Bruselu ze dne 15. dubna tohoto roku půjde o jeho druhou návštěvu Parlamentu od června 2014, kdy usedl na trůn. Jeho otec Juan Carlos I. promluvil k Parlamentu dvakrát – poprvé v roce 1986, několik měsíců po přistoupení Španělska k Evropským společenstvím, a v roce 1998.

 

Rozprava o výsledcích summitu k uprchlické krizi 

Poslanci budou v úterý od 9:00 diskutovat s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem o opatřeních na řešení bezprecedentní uprchlické krize, na kterých se dohodli vedoucí představitelé států EU na neformálním summitu dne 23. září. Poslanci se budou humanitární situaci uprchlíků v EU a v sousedních zemích věnovat také v samostatné rozpravě, rovněž v úterý.


Automobilový průmysl: rozprava o manipulacích s emisními testy 

Parlament bude v úterý odpoledne diskutovat o rozvíjejícím se skandálu ohledně podvodů s emisemi automobilů společnosti Volkswagen. V otázce k ústnímu zodpovězení komisařkou Elżbietou Bieńkowskou chtějí poslanci vědět, zda k manipulacím s testy emisí docházelo jak v USA, tak v Evropě, zda se podvody týkají i jiných emisí než NOx či dokonce CO2 a jak hodlá Komise zlepšit testování emisí v EU.


Lepší pravidla pro platební služby

Poslanci by měli ve čtvrtek schválit nová pravidla o platebních službách, která by měla posílit bezpečnost, rozšířit možnosti volby pro spotřebitele a pomoci udržet krok s inovacemi. Cílem pravidel, na jejichž znění se již poslanci neformálně dohodli s ministry členských států v květnu, je snížit náklady na platební služby díky posílení konkurence a podpory inovací, mezi něž patří mobilní a online platby.


Parlament vyzve k lepší ochraně tradičních výrobků

Unijní ochrana zeměpisných označení by měla být rozšířena ze zemědělských produktů i na místně vyráběné a rukodělné výrobky založené na tradičním knowhow. Uvádí se tak v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Návrh rovněž vyzývá Komisi, aby za tímto účelem bezodkladně předložila legislativní návrh.


Čistější střední spalovací zařízení

Poslanci budou ve středu hlasovat o návrhu na omezení emisí oxidu siřičitého a oxidů dusíku ze středních spalovacích zařízení. Mezi ta patří generátory elektřiny či průmyslové tepelné systémy. Na limitech se již neformálně poslanci dohodli s ministry unijních zemí. Členské státy však budou muset posoudit, zda není v oblastech, kde dochází k porušování unijních norem kvality ovzduší potřeba zavést limity přísnější.


Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 5.10.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]