Newsletter: Plenární zasedání EP 18. - 21. května 2015 ve Štrasburku

Na svém plenárním zasedání ve dnech 18. - 21. května prodiskutují poslanci Evropského parlamentu mimo jiné tato témata: 

Rozprava o Evropském programu pro migraci 2015 - 2020

Poslanci budou ve středu od 9:00 diskutovat s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a zástupci Rady o Evropském programu pro migraci, jehož návrh byl představen Komisí dne 13. května. Program je postaven na čtyřech pilířích: silnější společné azylové politice – včetně systému přesídlovaní a přemísťování v rámci EU v případě stavu nouze -, boji proti obchodování s lidmi a prevenci nelegální migrace, ochraně vnějších hranic Unie a nové politiky v oblasti legální migrace. 

Praní špinavých peněz: přísnější pravidla v boji s daňovými úniky a financováním terorismu

Jména konečných vlastníků podniků budou uváděna v centrálních registrech členských států EU, které budou přístupné vnitrostátním orgánům i veřejnosti. Vyplývá to z dohody mezi vyjednavači Parlamentu a Rady, o jejímž textu budou poslanci hlasovat ve středu. Nová směrnice by měla pomoci v boji proti praní špinavých peněz, daňovým trestným činům a financování terorismu. Parlament bude hlasovat také o nových pravidlech umožňujících jednodušší vystopování finančních transakcí.  

Rozprava o situaci v Maďarsku

Poslanci budou v úterý od 15:00 diskutovat s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem o situaci v Maďarsku v souvislosti s prohlášeními premiéra Viktora Orbána o možném znovuzavedení trestu smrti v zemi a veřejnou konzultací o migraci, kterou spustila maďarská vláda. 

Zamezit obchodu s “krvavými” nerosty: rozprava a hlasování

Poslanci budou v úterý diskutovat a ve středu hlasovat o legislativním návrhu, který by měl pomoci zamezit příjmům ozbrojených skupin z prodeje cínu, tantalu a wolframu, jakož i jejich rud a zlata. Předkládaný text, který již schválil výbor EP pro mezinárodní obchod, předpokládá povinnou certifikaci tavíren a rafinérií a dobrovolnou certifikaci pro operátory, kteří kupují, zpracovávají a využívají tyto nerosty a kovy při výrobě mobilních telefonů, praček, chladniček a dalších spotřebičů.  

Rozprava o navrhované strategii jednotného digitálního trhu

Nová strategie EU v oblasti jednotného digitálního trhu, kterou dne 6. května představila Evropská komise, bude předmětem úterní dopolední plenární rozpravy. Strategii, která sestává z 16 iniciativ, včetně návrhů v oblasti elektronického obchodu, geografického blokování, telekomunikací či autorského práva, představí místopředseda Komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip.  

Bezpečnější zdravotnictví v Evropě: poslanci navrhnou změny

Parlament bude v pondělí diskutovat a v úterý hlasovat o usnesení, ve kterém poslanci představí návrhy na zlepšení bezpečnosti pacientů a opatření na boj proti zvyšující se odolnosti vůči antibiotikům. Poslanci také vyjádří znepokojení nad infekcemi ve zdravotnických zařízeních, které podle dostupných údajů postihují 8 – 12 % hospitalizovaných pacientů v EU.  

Falšované cigarety: poslanci budou diskutovat o budoucnosti dohod EU s tabákovými společnostmi

Měla by EU odstoupit od dohod proti falšování cigaret se čtveřicí významných tabákových společností? Podle některých poslanců EP tyto dohody ztratily na smyslu v důsledku přijetí nové směrnice o tabákových výrobcích, která zavedla lepší nástroje pro sledování cigaret. Plénum Parlamentu bude o této otázce diskutovat v pondělí po prohlášení Komise. První z dohod s tabákovými společnostmi vyprší v červenci 2016.  

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 17.5.2015

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]