Newsletter - Plenární zasedání EP 7. - 10. října 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 7. - 10. října 2013 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: minuta ticha za utonulé migranty u Lampedusy

Předseda EP Martin Schulz zahájil zasedání minutou ticha za migranty, kteří utonuli, když jejich loď začala hořet a převrátila se u ostrova Lampedusa. Martin Schulz uvedl, že si představuje, jak ticho prořezávají výkřiky obětí. Tato katastrofa by podle něj měla znamenat zlom v politice EU.

Čína: vytvoří investiční dohoda příležitosti pro EU?

Nová investiční dohoda s Čínou by mohla pomoci vytvořit příležitosti pro evropské společnosti a uvolnit miliardové investice v Evropě. 8. října poslanci o dohodě jednali na plenárním zasedání. S autorem usnesení, německým poslancem ze skupiny Spojené evropské levice / Severské zelené levice Helmutem Scholzem, a s předsedou parlamentní delegace pro vztahy Čínou, italským lidovcem Crescenziem Rivellinim, jsme mluvili o výhodách a výzvách investiční dohody.

Tabák: větší varování, zákaz příchutí a regulace elektronických cigaret

Parlament v úterý schválil návrh legislativy, jehož cílem je učinit tabákové výrobky méně atraktivní pro mladé. Všechny balíčky by měly obsahovat zdravotní varování pokrývající 65% jejich plochy. Ovocné a mentolové příchutě a malé balíčky by měly být dle poslanců zakázány a elektronické cigarety by měly být regulovány v režimu pro léky, ovšem pouze pokud jsou představovány jako přípravky k léčbě či prevenci nemocí.

Poslanci připravují půdu pro větší profesní mobilitu v EU

Parlament ve středu schválil nová pravidla, která zavedou virtuální profesní průkaz, ulehčující lékařům, lékárníkům, architektům a dalším profesím přestěhování a vykonávání praxe v jiné zemi EU. Revidovaná směrnice rovněž zřídí výstražný systém, jež znesnadní těm, jimž byl výkon jejich profese zakázán v jejich domovské zemi její vykonávání v ostatních zemích.

Parlament vyzývá k uspořádání humanitární konference o syrské uprchlické krizi

EU by měla svolat humanitární konferenci, jejímž cílem by mělo být pomoci sousedním zemím Sýrie v jejich úsilí poskytnout útočiště stále vzrůstajícímu počtu uprchlíků, uvedl Parlament ve středu schváleném usnesení. Poslanci vyzvali EU, aby pokračovala v poskytování humanitární pomoci, podporovala uprchlíky a zajistila jim bezpečný vstup do EU a přístup ke spravedlivým postupům pro udělení azylu v EU.

Počátky vesmíru: Nositelé Nobelovy ceny Peter Higgs a François Englert v Evropském parlamentu

Profesoři Peter Higgs a François Englert získali letošní cenu za fyziku za objev Higgsova bosonu, zvaného také “božská částice”. Loni v listopadu oba v Evropském parlametnu vystoupili s přednáškou o odkrývání tajemství vesmíru a my jsme u této příležitosti vyzpovídali. Připomeňme si tento rozhovor ještě jednou.

Břidlicový plyn: nové záměry frakování musí projít testem dopadů

Evropský parlament ve středu při hlasování o novelizaci stávající legislativy navrhl, aby průzkum a těžba nekonvenčních uhlovodíků hydraulickým štěpením povinně podléhaly studii dopadů na životní prostředí. Poslanci rovněž navrhují opatření, která by zabránila konfliktům zájmů a umožnila lepší informovanost a zapojení veřejnosti do průběhu projektů.

Rozprava o "násilných xenofobních a homofobních útocích" v Rusku

Poslanci ve čtvrtek od 8:30 debatovali s Komisí o nedávných zprávách o xenofobních a homofobních útocích v Rusku. Očekávalo se, že se poslanci budou Komise ptát, zda následovala jejich doporučení na toto téma a zda tyto otázky předložila ruských vedoucím představitelům na summitech EU-Rusko a G20 v létě tohoto roku.

Soukromí online: odhalení špehování ze strany NSA odstartovalo vášnivé debaty na sociálních sítích

Sledování elektronické komunikace občanů EU ze strany amerických úřadů: velká hrozba pro soukromí, nebo jen bouře ve sklenici vody? Na stránkách Evropského parlamentu na jednotlivých sociálních platformách najdete celou škálu názorů. Zatímco Parlament se po odhaleních whistleblowera Edwarda Snowdena zabývá vyšetřováním činnosti NSA, přečtěte si výběr z názorů z různých sociálních médií.

Senegalský prezident Macky Sall v Evropském parlamentu: EU je zdroj inspirace a naděje

Macky Sall, který je od dubna 2012 senegalským prezidentem, ve svém středečním oficiálním projevu v Evropském parlamentu ve Štrasburku označil Evropskou unii za zdroj inspirace a naděje. Vyjádřil také svou víru v africko-evropskou spolupráci.

Linda McAvan o tabákové směrnici: Cílem je zastavit tabákové společnosti v získávání nových generací kuřáků

Nová pravidla pro tabákové výrobky, přijatá 8. ŕíjna Evropským parlamentem, mají snížit pravděpodobnost, že mladí lidé propadnou kouření. Britská členka skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů Linda McAvan nyní povede jednání s Radou o konečném znění právních předpisů. Povídali jsme si s ní o tom, jak nová pravidla pomohou odradit mladé lidi od toho, aby začali kouřit, a jaký dopad budou mít na kuřáky e-cigaret.

Malalaj Júsufzai - vítězka Sacharovovy ceny 2013

Pákistánská bojovnice za právo dívek na vzdělání Malalaj Júsufzai je laureátkou Sacharovovy ceny za svobodu myšlení 2013. O jejím vítězství dnes rozhodla konference předsedů (předseda EP a předsedové politických skupin). Malalaj Júsufzai bude pozvána na slavnostní předání ceny ve Štrasburku, které se uskuteční 20. listopadu.

Ostraha hranic EU: poslanci schválili provozní pravidla EUROSURu

Členské státy budou díky systému ostrahy hranic "EUROSUR", jehož provozní pravidla ve čtvrtek schválil Parlament, lépe s to předcházet, odhalovat potírat nelegální migraci, ale také zachraňovat životy migrantů. EUROSUR členským státům umožní v reálném čase sdílet snímky a data týkající se vývoje na vnějších hranicích EU.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 10.10.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Vystoupení v OSN

12.4.2018 | Pane prezidente, Vážení delegáti, svým projevem bych chtěla navázat jménem České republiky na prohlášení, které vydala Evropská unie dnes ráno. Bezpečnost silničního provozu je celosvětově významné společenské téma, které ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]