Newsletter - Plenární zasedání EP 2. - 5. července 2012 ve Štrasburku

Parlament se vyjádří k výsledkům summitu EU

Obavy spojené s vývojem evropské ekonomiky budou dominovat i dalšímu summitu lídrů EU, který se uskuteční ve dnech 28. a 29. června. Hlavy států a vlád také začnou diskusi o novém sedmiletém rozpočtovém rámci Unie. O závěrech summitu budou poslanci debatovat v úterý ráno s předsedou Evropské rady Van Rompuyem a předsedou Evropské komise Barrosem a přijmou k nim pravděpodobně ve středu usnesení. Zajímat je budou především otázky související s bankovní unií a fondem na splácení dluhu.

Kypr přebírá po Dánsku předsednictví EU
Kyperský prezident Demetris Christofias představí ve středu v 9:00 program a priority nadcházejícího kyperského předsednictví, jehož mottem je "vstříc lepší Evropě". Jeho vystoupení bude následovat rozprava s poslanci. Premiérka Dánska Helle Thorning-Schmidtová zhodnotí výsledky dánského předsednictví v úterý dopoledne.

Dohodu ACTA čeká verdikt pléna EP
Obchodní dohoda proti padělatelství (ACTA) se dostává do rozhodující fáze - Parlament jako celek bude ve středu rozhodovat, zda s ní vyjádří souhlas. Pokud poslanci řeknou "ne", budou vyhlídky ACTA pokud jde o EU mrtvé.

Evropský patent: konečné dějství
Po třiceti letech jednání by se jednotný patentový systém EU mohl stát realitou. Podmínkou je schválení dohody s Radou, ke které dospěl tým parlamentních vyjednavačů v prosinci 2011 a o které bude Parlament hlasovat ve středu. Nový evropský patent bude výrazně lacinější a bude se o něj žádat jednodušeji než o soubor národních patentů, což by mělo posílit konkurenceschopnost EU. Díky Parlamentu je nový patentový režim přizpůsoben potřebám malých firem.

Povinné zavedení nouzového systému eCall v automobilech by zachránilo životy

Všechna nová vozidla musí být do roku 2015 vybavena zařízením eCall, které v případě dopravních nehod automaticky prostřednictvím veřejné linky tísňového volání 112 přivolá záchrannou službu. Uvádí se tak v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Systém by urychlil příjezd záchranářů, ušetřil by životy a zmírnil zranění, dodávají poslanci.

Rozprava s Radou a Komisí o nezákonných hraničních kontrolách v schengenském prostoru
Poslanci budou ve středu diskutovat s Radou a Komisí o stížnostech na znovuzavedení hraničních kontrol mezi zeměmi schengenského prostoru.

Rozpočet 2013: poslanci vyzvou členské státy k zodpovědnému jednání
Členské státy by se měly zdržet "umělých škrtů" v prostředcích na platby a místo toho se ubezpečit, že jsou jejich nároky týkající se unijních fondů správné, aby bylo zabráněno zablokování rozpočtových jednání. Poslanci tak uvedou v usnesení, o kterém bude hlasováno ve středu. Parlament také pověří své vyjednavače, aby v jednání, která začnou 9. července, prosazovali rozpočet posilující růst a zaměstnanost.

Nové tachografy pro kontrolu kamionů

Dodržování doby řízení a odpočinku by mělo být přísnější a mělo by být v rámci EU všude stejné, uvádí výbor pro dopravu. Ve svém návrhu vyzývá k zavedení účinnějších záznamových zařízení v kamionech a volá po odpovídajícím vybavení pro inspektory. Cílem návrhu je zlepšit bezpečnost silničního provozu a zamezit nekalé soutěži v silniční dopravě.

Ochrana zvířat: lepší vynutitelnost pravidel a nové označení porážek bez omráčení
Životní podmínky zvířat úzce souvisejí s veřejným zdravím a pravidla na ochranu zvířat musí být řádně uplatňována v celé EU, uvádí se v návrhu nelegislativního usnesení, o kterém bude Parlament diskutovat v pondělí a hlasovat ve středu. Cílem je zabránit šíření nemocí a vytvořit rovné podmínky pro všechny zemědělce v EU.

Trojice dohod zlepší podmínky obchodu s Ruskem
Tři dohody s Ruskem zlepší obchodní podmínky pro EU, pokud je ve středu schválí poslanci. Měly by chránit unijní výrobce automobilových součástek před diskriminací, zabránit překvapivým nárůstům ruských cel na suroviny, pomoci evropským námořním společnostem etablovat se v Rusku a usnadnit unijním poskytovatelům služeb získávání pracovních povolení v zemi.

Zóna volného obchodu se musí rozšířit na východ

EU musí být ambiciózní ve svém úsilí o vytvoření rozsáhlých a komplexních zón volného obchodu se svými východními sousedy, uvádí se v návrhu usnesení, o kterém budou poslanci hlasovat v úterý. Vyhlídka na volný obchod motivuje tyto země k prohlubování demokracie, pomáhá předcházet konfliktům v sousedství EU a je přínosná pro ekonomiku, uvádějí poslanci.

Zdroj: Evropský parlament

Datum: 2.7.2012

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]