Newsletter - Plenární zasedání EP 14. - 17. ledna 2013 ve Štrasburku

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 14. - 17. ledna 2013 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: vražda kurdských aktivistů a žádost o zahraničněpolitickou rozpravu
Brutální vražda kurdských aktivistů - Sakine Cansiz, Fidana Dogana a Leyly Solyemez - spáchaná minulý týden v Paříži nesmí zůstat nepotrestána, naléhal předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ve svém úvodním projevu. Mnoho poslanců vyzvalo ke změně pořadu jednání, která by jim umožnila diskutovat v úterý o Mali, Sýrii a Kosovu s vysokou představitelkou EU pro zahraniční politiku Catherine Ashtonovou.

Mali: Francie musí dle EP získat podporu Evropanů
Poslanci EP v úterý v naléhavé rozpravě s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou přivítali vojenské angažmá Francie v Mali a vyzvali členské státy, aby prokázaly skutečnou solidaritu s Paříží. Vyjádřili také politování nad nedostatečnou evropskou odpovědí na krizi v regionu.

Poslanci vyzývají ministry EU, aby zavedli záruky na práci pro mladé
Systémy "záruk pro mladé," které by zajistily, že v EU žádný mladý občan nebude více než čtyři měsíce bez zaměstnání, vzdělání či odborné přípravy, získaly ve středu silnou podporu Parlamentu. Poslanci schválili usnesení, ve kterém vyzývají ministry práce a sociálních věcí EU, aby v únoru 2013 vyjádřili souhlas s doporučením Rady, aby tyto systémy zavedly všechny členské státy.

Parlament potvrdil přísnější pravidla pro úvěrové ratingy
Nová pravidla o tom, kdy a jak mohou ratingové agentury hodnotit státní dluh a finanční zdraví soukromých firem schválil ve středu Parlament. Agenturám umožní vydávat nevyžádané ratingy státního dluhu pouze ve stanovených termínech a soukromí investoři je budou moci žalovat pro nedbalost. Podíly agentur v hodnocených firmách budou omezeny, aby se snížila možnost střetu zájmů.

Evropský parlament schválil svůj upravený kalendář pro rok 2013
Poslanci ve středu schválili nový kalendář EP s dvanácti plenárními zasedáními stejné délky, která se budou konat ve Štrasburku v roce 2013, v souladu s rozhodnutím Evropského soudního dvora.

Pečlivé sdílení státního dluhu prospěje euru, tvrdí poslanci
Parlament ve středu schválil usnesení, které zvyšuje tlak na Komisi a členské státy, aby prozkoumaly všechny možnosti sdílení dluhu. Text zdůrazňuje, že obavy z parazitování lze překonat důsledně připravenými řešeními - sdílení dluhu tak nemusí být automaticky tabu. Poslanci také poukazují na ojedinělost eurozóny, která má společnou měnu, avšak nemá společný trh s dluhopisy.

Zdroj: Informační kancelář EP

Datum: 18.1.2013

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]