Newsletter - Plenární zasedání EP 13. - 16. ledna 2014

Evropský parlament na svém plenárním zasedání ve Štrasburku ve dnech 13. - 16. ledna 2014 projednal následující témata:

Zahájení zasedání: Lotyšsko přijalo euro, konference OSN o budoucnosti Sýrie
Předseda Schulz v úvodu zasedání poblahopřál Lotyšsku, které se stalo osmnáctou zemí používající euro, přislíbil rozpravu o nedávném katastrofickém počasí v Evropě na příštím plenárním zasedání a zdůraznil podporu Parlamentu nadcházející konferenci OSN o budoucnosti Sýrie.

Zachycování CO2 je nutné, má-li EU splnit své nízkouhlíkové cíle
Pokud bude svět pokračovat ve spalování fosilních paliv současným tempem, mohly by podle varování expertů globální teploty stoupnout na nebezpečnou úroveň. Toto riziko by se mohlo snížit, kdyby se emise CO2 zachytily ještě předtím, než vstoupí do atmosféry, a pak se skladovaly pod zemí. Jenže pokrok v rozvoji a využívání tzv. zachycování a skladování uhlíku (CCS) je pomalý. Proč? Zeptali jsme se britského liberála Chrise Daviese. Parlament o jeho zprávě na toto téma hlasoval v úterý 14. ledna.

Nová pravidla pro veřejné zakázky: za dané peníze lepší kvalitu
Nová unijní pravidla EU pro veřejné zakázky a koncese, která ve středu schválil Parlament, zajistí lepší kvalitu a využití finančních prostředků pro nákup či pronájem děl, zboží či služeb orgány veřejné správy. Usnadní také přístup malých a středních firem k tendrům a zavedou přísnější pravidla pro subdodávky.

Volný pohyb občanů EU
Poslanci ve středu diskutovali se zástupci Komise a Rady o základním právu na svobodu pohybu v EU. Ve čtvrtek k tomuto tématu přijali usnesení. Poslední omezení přístupu na pracovní trh některých členských zemí pro občany Rumunska a Bulharska skončila dnem 31. prosince 2013.

Poslanci EP diskutovali o rovném přístupu k sexuální a reprodukční zdravotní péči
Poslanci ve čtvrtek dopoledne diskutovali s místopředsedou Komise Kallasem o základním právu občanů EU na přístup k vysoce kvalitní zdravotní péči, včetně té týkající se sexuálního a reprodukčního zdraví.

Řecké předsednictví : Poslanci vyjádřili obavy ohledně ekonomické situace Řecka
Řecký premiér Antonis Samaras představil poslancům Evropského parlamentu priority své země během jejího půlročního předsednictví v Radě EU, které začalo 1. ledna. Patří mezi ně zejména podpora růstu a zaměstnanosti, budování bankovní unie a efektivnější sdílení zátěže v imigrační politice. Ve všech těchto oblastech je podle Samarase potřeba větší a lepší Evropa. Poslanci řeckého premiéra v následné debatě varovali, že krize v Řecku ještě není u konce a že přináší sociální problémy.

EP: Občanství EU nesmí být na prodej za žádnou cenu
K občanství EU by neměla být připojena žádná "cenovka", uvedl Evropský parlament ve čtvrtek schváleném usnesení. Poslanci jsou znepokojeni programy, které zavedly některé členské státy, zejména Malta, a jejichž důsledkem je prodej národního, a tedy i unijního, občanství. Parlament vyzývá Komisi, aby jednoznačně uvedla, zda tyto režimy dodržují literu a duch unijních smluv a pravidel týkajících se zákazu diskriminace.

Členské státy EU musí respektovat právo na svobodu pohybu, říkají poslanci
Parlament ve čtvrtek důrazně odmítl postoj některých evropských představitelů, kteří volají po změnách a omezeních volného pohybu občanů. Přechodná opatření týkající se volného pohybu pracovníků z Bulharska a Rumunska byla zrušena k 1. lednu 2014.

Samostatně výdělečná činnost nemá sloužit k obcházení zákonů sociálního zabezpečení
Práce pro sebe místo pro firmu může mít řadu výhod, třeba flexibilní pracovní dobu a větší kontrolu nad projekty. Samostatně výdělečná činnost v EU představuje přes 15% celkové zaměstnanosti. Osoby samostatně výdělečně činné mají ale většinou méně sociálních práv než zaměstnanci. 14. ledna přijal Parlament usnesení požadující pro rostoucí počet osob samostatně výdělečně činných odpovídající sociální ochranu. Mluvili jsme s autorkou usnesení, litevskou sociální demokratkou Vilijou Blinkevičiute.

Vztahy EU-ASEAN: je tu mnohem víc prostoru ke spolupráci, než jen obchod a investice
Spolupráce EU s jejím východním protějškem - Sdružením národů jihovýchodní Asie (ASEAN) - se tradičně zaměřuje na podporu obchodu mezi oběma regiony. Německý poslanec za Zelené Reinhard Bütikofer ale věří, že mnoho výhod by přinesla i vzájemná spolupráce v jiných otázkách, jako jsou lidská práva a životní prostředí. Autor zprávy, o které ve středu hlasovalo plénum Evropského parlamentu, nám vysvětlil, proč je třeba vzájemné vztahy mezi EU a ASEAN rozšířit.

Aktivity EP

SOUTĚŽ: Staňte se naším hostujícím fotografem!

Díváte se rádi na svět přes objektiv fotoaparátu? Chcete svou fotku vidět na našich webových stránkách? Pak si nenechte ujít příležitost zúčastnit se naší soutěže o hostujícího fotografa. Ode dneška až do květnových voleb do Evropského parlamentu oznámíme každý měsíc jedno téma, ke kterému nám můžete poslat fotografii, a vítěznou fotografii zveřejníme. Celkového vítěze pozveme v červenci na návštěvu do Štrasburku, kde bude mít možnost nafotit reportáž o nově zvoleném Evropském parlamentu.

Více informací zde: http://www.europarl.europa.eu/news/cs/news-room/content/20140110STO32332/html/SOUT%C4%9A%C5%BD-Sta%C5%88te-se-na%C5%A1%C3%ADm-hostuj%C3%ADc%C3%ADm-fotografem! 

 

Zdroj: Informační kancelář Evropského parlamentu

Datum: 17.1.2014

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Dvojí kvalita výrobků na jednotném trhu

13.9.2018 | Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, od první interpelace mé a několika dalších kolegů, kterou jsme reagovali na první signály o dvojí kvalitě, uplynulo dlouhých sedm let. Sedm let od odpovědi Evropské komise, že v ...
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]