Hlavní události listopadového plenárního zasedání: Turecko, obrana, znečištění ovzduší a film o vztahu otce a dcery

V tomto týdnu zasedali poslanci Evropského parlamentu na plenárním zasedání ve Štrasburku. Mimo jiné doporučili přerušit přístupová jednání s Tureckem a navrhli členským státům konkrétní kroky k budování užší spolupráce v obraně a bezpečnosti. Ve středu v poledne si ale také dali od politických problémů pauzu, aby ocenili evropskou kinematografii: Předseda Parlamentu slavnostně na plénu udělil filmovou cenu LUX za snímek Toni Erdmann režisérce Maren Ade.

Snížení limitů emisí určitých látek znečišťujících ovzduší, které mají jenom v Evropě zřejmě na svědomí až půl milionu předčasných úmrtí za rok, by mělo nejpozději do roku 2030 být znát ve vzduchu, který dýcháme. Poslanci schválili směrnici v tomto duchu ve středu.

Evropské státy musí aktivně vzdorovat nebezpečné propagandě šířené Ruskem nebo islamistickými teroristickými organizacemi, protože je podle středečního usnesení pléna zřejmé, že představuje závažnou hrozbu. Jeho zpravodajka Anna Fotyga situaci charakterizovala jako „čisté pokračování metod studené války“.

Komise a členské státy by měly pozastavit vyjednávání o členství Turecka v EU, aniž by je nicméně úplně zrušily. To je názor většiny poslanců, kteří ve středu probírali „neúměrně represivní opatření“, která Ankara spustila po nezdařeném červencovém pokusu o puč. Ve čtvrtečním doporučujícím usnesení zároveň zdůraznili, že by měl pokračovat politický dialog, leda že by Turecko znovu zavedlo trest smrti.

Režisérka Maren Ade si ve středu odnesla z pléna trofej filmové ceny LUX za snímek Toni Erdmann, který je originální kombinací komedie a dramatu. Vypráví příběh otce snažícího se navázat blízký vztah se svojí dcerou a zároveň ukazuje neúprosné a odlidštěné prostředí velkých korporací. „Filmy jako Toni Erdmann se mohou točit jenom díky národním a evropským dotacím, protože ty nám dávají určitou svobodu,“ okomentovala režisérka význam podpory evropské kinematografii.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 25.11.2016

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]