Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. června 2018 ve Štrasburku

Bezpečné využívání dronů: Hlasování o nových celounijních pravidlech

Poslanci budou v pondělí diskutovat a v úterý hlasovat o nové legislativě, která by měla zvýšit bezpečnost provozu dronů a sjednocením pravidel přispět k rozvoji trhu s bezpilotními letadly v celé Unii.

Předložený text nařízení, který je výsledkem jednání poslanců se zástupci Rady (ministrů) EU, definuje klíčové zásady týkající se využívání bezpilotních letadel a jejich provozovatelů. Ti budou například explicitně zodpovědní za dodržování bezpečné vzdálenosti svého dronu od jiných objektů ve vzduchu.

Bezpečnost lidí budou muset mít na paměti i designéři, kteří by měli zajistit, aby jimi navržená konstrukce dronu lidi neohrožovala. Provozovatelé dronů, které mohou v případě srážky způsobit lidem zranění, by měly být v budoucnu registrováni a jejich stroje za účelem snadnější identifikace označeny.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) a Evropská komise by měly na základě těchto klíčových zásad vypracovat detailnější celounijní pravidla. Ta by měla mimo jiné určit, které drony by měly na základě rizik spojených s jejich zamýšleným využíváním podléhat certifikaci. Jejich součástí by měly být i podmínky, za kterých by bezpilotní letoun musel být vybaven jistými prvky a funkcemi - například omezením dosažitelné nadmořské výšky, limitováním maximální provozní vzdálenosti či zabráněním vstupu do jistých zeměpisných oblastí, případně systémem zabraňujícím srážkám či systémem automatizovaného přistávání.

Legislativní návrh, který je součástí novelizace předpisů EU v oblasti bezpečnosti civilního letectví, reaguje na rostoucí využívání dronů v celé Unii. Cílem nových pravidel je zajistit bezpečnost bezpilotních letadel, ochránit soukromí občanů EU a podpořit rozvoj trhu, který dnes brzdí různorodost vnitrostátních předpisů. Využívání dronů, jejichž hmotnost nepřesahuje 150 kg, je v současnosti regulována pouze na úrovni členských států.

 

Justiční reforma v Polsku: Rozprava s Fransem Timmermansem

Poslanci budou ve středu odpoledne diskutovat s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem o nejnovějším vývoji v souvislosti s reformou polského soudního systému.

Komplexní soudní reforma z dílny polské vlády ohrožuje podle Evropské komise nezávislost soudnictví a dělbu moci v zemi. Komise proto v prosinci 2017 nastartovala proces, který by mohl vést až k uplatnění sankcí. Vůči Varšavě také iniciovala několik řízení pro porušení povinností vyplývajících zemi z unijních předpisů.

Koalice polských prounijních nevládních organizací požádala Komisi, aby vyzvala soudy k vydání předběžného opatření, které by zastavilo změny týkající se polského Nejvyššího soudu. Nová ustanovení, která mají vstoupit v platnost 3. července, by mimo jiné přinutily významnou část soudců předčasně odejít do důchodu.

Evropský parlament prostřednictvím v březnu schváleného usnesení podpořil aktivaci článku 7 odst. 1 SEU, který stanovuje postup v případě možného nebezpečí závažného porušení hodnot Unie. Poslanci vyzvali vlády členských států, aby urychleně rozhodly, zda v Polsku takové riziko existuje, a pokud ano, aby navrhly nezbytná opatření. Jedním z nich by mohlo být i pozastavení hlasovacích práv polské vlády v Radě.

 

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu

Datum: 11.6.2018

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]