Newsletter: Plenární zasedání EP 11. - 14. září 2017 ve Štrasburku

Ve Štrasburku dnes začíná další plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci a poslankyně se budou věnovat mimo jiné těmto tématům: 

Zpráva o stavu Unie: Rozprava o budoucnosti EU

Dosavadní výsledky působení předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera v polovině jeho mandátu a snaha o posílení Evropské unie tak, aby byla schopná lépe chránit své občany a zajistit jim hospodářský růst a tvorbu pracovních míst. To budou hlavní témata ve středeční rozpravě, kterou zahájí Juncker projevem o stavu Unie.

WiFi4EU: Bezplatný přístup na internet ve veřejných prostorech EU

Poslanci budou v úterý diskutovat a hlasovat o projektu, který umožní zavést bezdrátové internetové připojení s jednotným přihlašovacím systémem na pěti tisících veřejných místech v EU, jako jsou nemocnice nebo knihovny.

Zajištění dodávek plynu v celé Unii

Členské státy čelící problémům s dodávkami plynu by mohly v budoucnu automaticky počítat s pomocí okolních zemí Unie. Poslanci EP budou v úterý diskutovat a hlasovat o neformální dohodě EP s ministry EU (Radou) na nových pravidlech, která by měla zvýšit bezpečnost dodávek plynu v celé EU.

Vaječný skandál: Zrychlení systému výměny informací o rizikových potravinách

Skandál týkající se kontaminace vajec insekticidem fipronil, který zasáhl téměř všechny členské státy EU, a možnosti zlepšení systému včasného varování před rizikovými potravinami, budou v úterý předmětem rozpravy poslanců se zástupci Komise a Rady.

Snadnější přístup ke službám pro osoby se zdravotním postižením

Poslanci EP budou ve čtvrtek projednávat a hlasovat o legislativním návrhu, který by měl lidem se zdravotním postižením usnadnit přístup k důležitým zařízením a službám, jako jsou telefonické přístroje, bankomaty, automaty na jízdenky nebo letištní odbavení. Stínovou zpravodajkou frakce SD k tomuto návrhu je ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů i ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch Olga Sehnalová.

Boj proti klimatickým změnám: Zvyšování absorpční kapacity lesů

Parlament bude ve středu hlasovat o plánech, jejichž cílem je zvýšit schopnost lesů absorbovat oxid uhličitý a snížit tak emise skleníkových plynů. Návrh nařízení je součástí boje proti změnám klimatu.

Zahájení činnosti zvláštního výboru pro terorismus

Parlament v úterý rozhodne, kdo zasedne v nově zřízeném zvláštním výboru EP pro terorismus (TERR). Výbor bude mít třicet členů a poprvé se sejde ve čtvrtek.

Severokorejská jaderná hrozba

Série nedávných raketových a jaderných testů v Severní Koreji a související nárůst mezinárodního napětí bude v úterý předmětem plenární rozpravy se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini.

Budoucnost vztahů EU - Turecko

Budoucí vztahy mezi EU a Tureckem a pokračující odklon Ankary od zásad právního státu a respektování lidských práv a svobody sdělovacích prostředků budou v úterý odpoledne předmětem plenární rozpravy se šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini. Parlament následně začátkem října přijme k situaci v Turecku samostatné usnesení.

Migrace přes Středozemní moře: Rozprava s Federicou Mogherini

Možnosti, jak zastavit migrační toky do EU, zejména přes Středozemní moře, budou v úterý předmětem plenární rozpravy s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherini.

Výzva k zpřísnění kontrol vývozu zbraní z EU

Členské státy by měly zajistit konzistentnost svých rozhodnutí týkajících se kontrol vývozu zbraní a podpořit vytvoření kontrolního orgánu EU. Uvádí to návrh nelegislativního usnesení, o jehož konečném znění budou poslanci hlasovat ve středu.

Zdrojem: Tiskové oddělení Evropského parlamentu 

Datum: 11.9.2017

Podobné články:

Newsletter: Plenární zasedání EP 15.- 18. dubna 2019 ve Štrasburku 15.4.2019

Ve Štrasburku dnes začíná poslední plenární zasedání poslanců a poslankyň Evropského parlamentu před květnovými eurovolbami. Na programu bude mít hlasování o dvojí kvalitě výrobků i další témata, například: ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 3. - 4. dubna 3.4.2019

Brexit: Parlament diskutuje o nejnovějším vývoji ...

Newsletter: Plenární zasedání Evropského parlamentu 25. - 28. 3. 2019 25.3.2019

Hlasování o dohodě na reformě autorského práva pro internet  ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 11.- 14. března 2019 ve Štrasburku 11.3.2019

Budoucnost Evropy: Rozprava se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim ...

Newsletter: Plenární zasedání EP 14.- 17. ledna 2019 ve Štrasburku  14.1.2019

Ve Štrasburku dnes začíná první plenární zasedání roku 2019. Poslanci a poslankyně Evropského parlamentu se budou v tomto týdnu věnovat mimo jiné těmto tématům: ...

Newsletter: Plenární zasedání EP, 28. - 29. listopadu 2018, Brusel 28.11.2018

 V Evropském parlamentu v Bruselu dnes začíná dvoudenní plenární zasedání poslanců a poslankyň. Diskutovat budou mimo jiné o těchto tématech: ...

Moje videa
Hanácké bál - Brusel

9.5.2013 | Jaký byl Hanácké bál v Bruselu? Podívejte se na naše video
Stáhněte si

Copyright © MUDr. Olga Sehnalová, MBA 2009-2019. [ www.sehnalova.cz ] Webmaster [ www.zarsky.net ]